filteri close
Objavljeno: 15.04.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

SAD su i dalje najteže pogođene pandemijom

U svetu je zabeleženo više od dva miliona slučajeva zaraze koronavirusom. Od kovida 19 je preminulo više od 127.000 ljudi, a oporavilo se skoro 500.000.

Predsednik SAD Donald Tramp tražio je da SAD privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije.

U Italiji je broj smrtnih slučajeva zbog kovida 19 porastao je za 578. To je smanjenje broja novopreminulih u odnosu na utorak, kada su život izgubile 602 osobe.

U toj zemlji je ukupno preminulo 21.645 ljudi.

Srbija protiv korone: 5 osoba preminulo, ali i 5 skinuto sa respiratora usled poboljšanja stanja

U popodnevnom preseku stanja sa koronavirusom u Crnoj Gori nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze, a analizirano je 102 uzorka. Broj inficiranih i dalje je 288, saopšteno je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tela.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je da žali zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da obustavi finansiranje SZO.

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije za kovid 19 Dejvid Nabaro pozvao je da se bilo kakve optužbe protiv organizacije ostave sa strane dok se virus ne pobedi, pošto je američki predsednik Donald Tramp rekao da je svojoj administraciji naložio da privremeno obustavi finansiranje SZO.

Ovo je kompletan spisak KOVID ambulanti na teritoriji Beograda

Slovenija će izvršiti nasumično testiranje stanovništva da bi dobila pouzdanu procenu obima epidemije, što će uključivati i testove na antitela, izjavio je direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani Miroslav Petrovec.

Agencija STA navodi da će reprezentativni slučajni uzorak populacije činiti između 1.000 i 1.500 ljudi. Testiranje će, verovatno, početi sledeće nedelje, kaže Petrovec.

Ono će se sprovoditi u celoj državi, tako što će tehničari ići u kućnu posetu ljudima koji pristanu na test i uzimati bris iz nosa kako bi utvrdili prisustvo virusa, kao i serološki test na antitela.

Nemačka će još 20 dana produžiti granične kontrole koje je uvela usled pandemije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu.

Kontrole su uvedene pre mesec dana na prelazima ka Austriji, Francuskoj, Luksemburgu, Danskoj i Švajcarskoj.

Na prelazima ka Belgiji i Holandiji nema kontrola, ali je u tim delovima Nemačke pojačana kontrola na prostoru od 30 kilometara od granice.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Grupa od 22 istraživača napisala je otvoreno pismo švedskoj vladi u kojem zahteva "brzu i radikalnu akciju" u borbi sa korona virusom, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije i potencijalni kolaps njenog zdravstvenog sistema.

U Švedskoj je u poslednja 24 sata broj smrtnih slučajeva od kovida 19 premašio hiljadu i iznosi 1.203.

U pismu su naučnici kritikovali vladu te zemlje zbog njihove strategije kolektivnog imuniteta, navodeći da su zdravstvene vlasti izneverile zemlju, jer nije bilo praktično nikakvih ograničenja.

Naučnici su naveli da je švedska Agencija za javno zdravlje tvrdila najmanje četiri puta da je stopa zaraze u toj zemlji narasla, samo da bi brojke bile sve veće.

Nova 2.454 slučaja kovida-19 u Belgiji u poslednja 24 sata čine sumoran rekord epidemije korona virusa, saopšteno je iz ministarstva zdravlja te zemlje.

Razlog za ovakav skok broja obolelih je povećanje broja obolelih u domovima za stare i nemoćne osobe.

U Belgiji su do sada potvrđena 33.573 slučaja, broj preminulih je 4.440, broj hospitalizovanih 5.524, a 1.204 osobe su u intenzivnoj nezi.

Vanredne mere u Belgiji su uvedene od 14. marta do 5. aprila, ali mogu biti produžene do 3. maja, saopštile su belgijske vlasti.

U zemlji su zatvorene škole, javne službe i ustanove kulture, zabranjeni su svi javni događaji, a firmama je savetovano da svojim zaposlenima omoguće rad od kuće.

Osim toga, belgijske vlasti su zabranile putovanja i propisale mere socijalnog distanciranja.

Izvor: RTS, Medik