filteri close
Objavljeno: 31.01.2020. Image source: Pixabay/Gerd Altmann
300x600

SZO je izdala upozorenje da se ovaj virus tretira kao globalno vanredno stanje, dok iz Kine stižu ohrabrujuće vesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju na sastanku održanom u četvrtak povodom situacije s koronavirusom.

"U pitanju je širenje virusa bez presedana, jer izvan Kine imamo registrovanih 98 slučajeva u 18 različitih zemalja", rekao je na konferenciji za medije generalni direktor SZO Tedros Adanom.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je, prema poslednjim podacima, 213 osoba umrlo od posledica koronavirusa, dok je 9.692 zaraženo.

Broj žrtava je porastao pošto su u roku od 24 sata još 43 osobe preminule.

Preko ove mape pratite trenutni razvoj epidemije koronavirusa u svetu

SZO je saopštila i da proglašavanje vanredne situacije ne znači glas nepoverenja za Kinu, već upravo suprotno.

"Kina je preuzela izuzetne korake uprkos društvenom i ekonomskom uticaju na kineski narod. Da nije bilo tako, verujemo da bismo videli mnogo, mnogo više slučajeva širom sveta. Sada je važno da svi postupamo zajedno kako bismo sprečili dalje širenje virusa u zemljama nerazvijenijih zdravstvenih sistema", dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija takođe je, nezvanično saznaje britanski "Gardijan", osudila zabrane putovanja ili trgovine u određenim zemljama, nazvavši ih "ne primerom koji bi trebalo slediti, već odlukom koju bi trebalo razmotriti ispočetka".

6 stvari koje treba da znate o koronavirusima

A sada dobre vesti.

Više od 130 osoba obolelih od koronavirusa se oporavilo, izjavio je stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama Džang Đun.

"Izgubili smo mnogo života, ali smo u isto vreme spasili više od 130 ljudi, koji su se oporavili", rekao je Đun novinarima u Ujedinjenim nacijama, prenosi TASS.

Najveći broj slučajeva odnosi se na provinciju Hubei i njenu prestonicu Vuhan, žarište koronavirusa, dok van Kine nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.