filteri close
Objavljeno: 14.06.2020. Image source: Ben_Kerckx/Pixabay
300x600

U poslednja 24 sata broj registrovanih slučajeva obolelih od virusa korona manji je nego prethodnih dana.

Podaci pokazuju da je prethodnih nekoliko dana dolazilo do porasta broja inficiranih novim koronavirusom, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mere zaštite i odgovornost.

U poslednja 24 sata testirane su 1.802 osobe, a broj novoobolelih je 59 (što je 3,27% od ukupnog broja testiranih).

Još jedna osoba preminula je od posledica infekcije virusom korona, te je ukupan broj smrtnih ishoda do danas - 254, a procenat smrtnosti je 2,06%.

Aktivnih slučajeva je 545, a na respiratoru se nalazi 15 pacijenata. 

Svetska zdravstvena organizacija izmenila preporuke o nošenju maski

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je jutros za RTS da je velika većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiloška istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gde su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim rečima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, ukazuje, u najvećem delu zemlje duže od dve nedelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić je istakla da više od 75 % svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i da ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani, odnosno da se za njima nije tragalo.

Iako je metodološki okvir najavio da se mere relaksiraju i popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, navela je dr Kisić Tepavčević.

Kovid 19 : Evo kada su ljudi najzarazniji

U svetu je kovidom 19 do sada zaraženo više od 7,9 miliona ljudi.

Oporavilo se preko 4 miliona zaraženih, a preminulo je više od 432.900 ljudi.

Najviše zaraženih i preminulih zabeleženo je u SAD. 

Brazil je najveće žarište u Južnoj Americi (preko 850.700 zaraženih i više od 42.700 preminulih), a veliki broj slučajeva zaraze zabeležen je u Rusiji (skoro 529.000).

U Austriji je u protekla 24 sata registrovan 31 novi slučaj koronavirusa, od kojih čak 25 u Beču.

U Tokiju je zabeleženo još 47 novih slučajeva zaraze, što predstavlja najviši dnevni porast broja obolelih u ovom gradu od 5. maja.

U Kini je potvrđeno još 57 slučajeva, što je najveći broj novozaraženih od sredine aprila, a od toga je 36 slučajeva u Pekingu.

Srbija još uvek nije na spisku zemalja čiji državljani mogu da uđu u Crnu Goru, a razlog je nedostatak informacija kako je preko noći više hiljada inficiranih skinuto sa spiska zaraženih i povećani broj novoobolelih poslednjih dana, prenosi RTS.

Izvor: RTS, Medik