filteri close
Objavljeno: 29.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/PourquoiPas
300x600

Kao radost ili tuga, izražavanje besa zbog prekršenog obećanja, izgubljene prilike ili druge neprijatnosti potpuno je zdravo i treba ga ohrabriti.

Međutim, ako se ljutnja često javlja, može se pokazati štetnom po vaše fizičko i mentalno zdravlje. Učenje suočavanja sa ovom emocijom tada postaje veoma važno. 

Hajde da pogledamo neke načine na koje možete da upravljate svojim besom:

Smirivanje dubokim disanjem

Kada osetite da se pojavljuju nepogrešivi znaci vašeg besa, pokušajte da se usredsredite na duboko disanje da biste se smirili. 

Ponavljanje ove vežbe dok se vaš bes ne obuzda može pomoći u sprečavanju izbijanja, kao i negativnih ishoda koji ga prate.

Obratite se bliskim osobama za podršku

Baš kao što biste se podelili sa prijateljima ili porodicom bol zbog slomljenog srca ili radosti usled napredovanja - pozivanje bliskih osoba kada osećate da ćete izgubiti kontrolu nad sobom usled napada besa je zdrav način suočavanja sa emocijama.

Postoji li veza između anksioznosti i besa?

Vaše bliske osobe bi mogle delovati kao grupa za podršku, smirujući vas dok nalet besa ne prođe.

Vodite dnevnik raspoloženja

Preporučeni način da se nosite sa ljutnjom i da prepoznate koliko često se pojavljuje je vođenje dnevnika za praćenje vaših emocija.

Obratite pažnju na okidače koji vas teraju na ispade, kao i na misli koje vam prolaze kroz glavu kada se to dogodi da biste bolje razumjeli svoja osećanja.

Posetite psihoterapeuta

Ako smatrate da su vaše emocije previše jake i nestabilne da biste mogli sami da ih obuzdate, traženje stručne pomoći je uvek dobar način da se stvari stave pod kontrolu.

Ako previše vremena provodite na poslu, verovatno imate povišen krvni pritisak

Stručnjak za mentalno zdravlje može vam pomoći da prepoznate i kontrolišete negativne misli koje mogu izazvati napad ljutnje. Kroz terapiju možete naučiti i različite načine zdravijeg reagovanja na okidače.

Iako ljutnja može biti snažna emocija, njome se može upravljati. Korišćenje tehnika disanja, traženje podrške od voljenih i odlazak na terapiju može vam pomoći da zadržite svoj bes pod kontrolom.