filteri close
Objavljeno: 24.11.2022. Image source: Unsplash
300x600

Ne postoji univerzalni recept, nismo svi isti, ali ne treba imati predrasuda

Starenje ima mnogo prednosti – jača društvene veštine, daje veću emocionalnu stabilnost i sposobnost da se oslonimo na sebe i sreću.

Procesom starenja neke od vitalnih funkcija našeg organizma postaju usporenije, ali um postaje oštriji.

Istraživači otkrivaju neke od prednosti starenja, jedna od njih je i usklađen seksualni život.

Šta je u Srbiji prihvatljiva razlika u godinama? Mišljenja su podeljena

"Mnoge žene starije od 50 godina, imaju problem sa dijabetesom, viškom kilograma i suvom vaginom. Savet stručnjaka je da se treba usredsrediti na komunikaciju i intimnost sa svojim partnerom", istakla je dr Kejti Propst, ginekolog sa klinike u Klivlendu.

Doktorka Propst predlaže da sebi i svom partneru opišete kako se "osećate" u vezi u određenim situacijama.

"Budite iskreni prema sebi i zapitajte se da li se u vašem životu ili u vašoj vezi dešavaju stvari koje vas sprečavaju da imate intimne trenutke sa partnerom. Prepreke u vezi imaju tendenciju da više utiču na žene nego na muškarce kada je u pitanju seks", dodaje doktorka.

Džes O'Rajli, seksolog i voditelj podkasta "Seks sa doktorkom Džes" ističe da želja za seksom opada posle 50. godine. Zbog toga u sebi treba podsticati razmišljanje koliko i šta nam seks znači u tom periodu života.

Kako očuvati seksualno zdravlje?

Doktorka preporučuje pronalaženje senzualnosti u hrani, muzici i umetnosti, jer sve to može poboljšati seksualni život. Gledanje na užitak bez predrasuda, možete održati seksualni život aktivnim.

Doktorka Propst savetuje ljudima da ne dozvole da ih ograničavajuće kulturološke predrasude šta čini "pravi" seks, spreče u pronalaženju sopstvenog puta ka zadovoljstvu.

U svakoj vezi, bilo da se radi o jednoj noći ili godinama, postoje stvari o kojima treba pričati. Jedna od njih je i otvoren razgovor o seksu.

Izvor: Medik, RTS