filteri close
Objavljeno: 01.11.2020. Image source: Pixabay/Candid_Shots
300x600

Nažalost, preminulo je više osoba

Prema poslednjim informacijama, prvog dana novembra do 15 časova u Srbiji je zabeleženo još 1.449 novih slučajeva infekcije korona virusom.

Nažalost, još šest osoba je preminulo. Na respiratorima su 52 pacijenta.

Broj umrlih opet je veliki, a uprkos činjenici da je broj novozaraženih mnogo manji nego u subotu, postavljen je novi neslavni rekord. Takozvani "Konov koeficijent" - broj zaraženih u odnosu na broj testiranih - danas iznosi 22,16, vrednost koju nikada do sada nije imao. U poslednjih 24 časa testirano je 6.539 uzoraka.

Član Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković gostovao je u Jutarnjem programu Prve televizije i govorio o mogućem uvođenju oštrijih mera.

"Svi pitaju za policijski čas, ne mogu da prejudiciram pre zasedanja Kriznog štaba, ali ako ne držimo situaciju pod kontrolom, nove mere, kao što je smanjenje dozvoljenog broja ljudi na okupljanju u zatvorenom prostoru, su moguće," rekao je on.

Janković je dodao da se, za sada, ne razmatra zatvaranje škola, a rešio je i zabludu kada su u pitanju suplementi koji jačaju imunitet.

Nakon crnog rekorda postavljenog prethodnog dana, njegov kolega iz Kriznog štaba Predrag Kon je izjavio da će sledeće i "u delu nedelje nakon nje" biti više od 2.000 novozaraženih dnevno, i da će dnevno korona odnositi "dvocifren broj života" u Srbiji.

"Imamo značajno dalje pogoršanje, 980 slučajeva je bilo samo u Beogradu, to je porast iz dana u dan. Nije bilo predaha u tom smislu nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast i o tome smo pričali kao nečemu što bi trebalo izbeći po svaku cenu. Nismo uspeli da izbegnemo, taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje i delu sledeće," rekao je on.

"Ovo sada je posledica kontakata prošlog vikenda, ti kontakti se vide posle sedam dana otprilike. Za vikend možemo očekivati lažno smanjenje otkrivenog broja slučajeva, posebno u ponedeljak. Nije da se samo testiraju manje, već se manje i javljaju na pregled, to je svuda u Evropi tako," rekao je Kon.