filteri close
Objavljeno: 02.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/useche70
300x600

Brojke su danas u malom padu, ali imamo nova saznanja koliko vremena treba da provedemo u kontaktu sa nosiocem virusa da bismo se zarazili

U protekla 24 sata u Srbiji je zabeleženo još 802 novih slučajeva infekcije korona virusom. 

Nažalost, još sedam osoba je preminulo. Na respiratorima je 57 pacijenata. Testirano je 7.487 uzoraka. 

Iako stručnjaci u načelu kažu da je potrebno da u kontaktu sa zaraženom osobom provedemo oko 15 minuta da bi došlo do prenosa virusa, činjenica je da nema nekakve "sigurne minutaže". 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti sada je revidirao definiciju bliskog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom, odnosno, malo su je precizirali. 

Prema novoj definiciji, bliskim kontaktom sada se smatra boravak sa zaraženom osobom na razdaljini manjoj od dva metra, u trajanju najmanje 15 minuta u roku od 24 sata. Ranija definicija nije imala odrednicu "u roku od 24 sata". 

Stručnjaci su odlučili da revidiraju definiciju bliskog kontakta nakon što se ispostavilo da je jedan zatvorski čuvar u Vermontu zaražen koronom nakon više kratkih interakcija sa šestoricom zatvorenika koji su bili asimptomatski. 

Tokom svoje smene od osam časova čuvar se sa zatvorenicima video ukupno 22 puta, a sa njima je proveo ukupno 17 minuta. 

Dakle, nije neophodno da sa zaraženom osobom provedete 15 minuta "u cugu" da biste se zarazili, a stručnjaci ističu i da se virus može preneti čak i za manje od 15 minuta. 

Pored vremena koje osoba provodi u društvu zaražene osobe, na prenos virusa utiče i to da li osoba ima simptome, da li se susret odigrao u zatvorenom ili na otvorenom, koliko je ljudi bilo u društvu, šta su tokom tog zajednički provedenog vremena radili... 

U svakom slučaju, stručnjaci uvek preporučuju da nosite masku i održavate distancu, kako bi se rizik od prenosa sveo na minimum.