filteri close
Objavljeno: 11.02.2022. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Ispod 10.000 zaraženih, ali raste broj preminulih

Koronavirus u prethodna 24 časa potvrđen je kod još 9.580 ljudi. Nažalost, preminulo je još 65 osoba, a broj pacijenata na respiratorima je 190.

Testirano je 25.998 osoba u poslednja 24 sata.

Dan ranije, zabeleženo je 11.121 slučaj infekcije, uz 63 osobe sa smrtnim ishodom i 181 pacijentom na respiratorima.

Gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, istakao je da bismo imali deset puta manje umrlih na dnevnom nivou, da je vakcinisano više od 80% populacije. Kako je rekao, izašli smo iz maksimuma novozaraženih virusom.

"Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih", rekao je Kon.

Komentarišući ukidanje karantina za zaražene u Velikoj Britaniji, Kon je rekao da ovo što se dešava čitavom svetu jeste završnica pandemijskog toka bolesti.

"U toj završnici normalno je da se popuštaju mere tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće. Nemoguće je trajno nastaviti život sa ovakvim merama kakve su bile", naveo je Kon i naglasio da korona virus neće nestati.

"On je opstao na planeti, to smo shvatili u junu prošle godine, kad su počeli da obolevaju vakcinisani u Izraelu, jasno je bilo da dolazi do proboja imuniteta, jer se radi o mrtvoj vakcini, ali niko nije očekivao da će tako brzo ići", naglasio je epidemiolog.

Kon očekuje da će kovid biti bolest za koju će se vakcinisati jednom godišnje kao kod gripa.

"To će iz epidemijske situacije da pređe u endemsku bolest, gde će bolest i dalje postojati jer čovečanstvo nije našlo način da se izbori. Biće kontinent kao što je Afrika, gde nema dvocifrenog broja vakcinisanih, virus će da cirkuliše i da se menja i vraćaće se nazad, kad se vrati - dočekaće ga imunitet populacije", predviđa Kon.