filteri close
Objavljeno: 01.11.2020. Image source: Engin_Akyurt/Pixabay
300x600

Iako je broj zaraženih naizgled u padu, "Konov koeficijent" je eksplodirao!

Današnji presek broja zaraženih korona virusom u Srbiji doneo je niže brojke, ali i jedan faktor koji otkriva da se primičeno vrhuncu trećeg talasa: procenat obolelih u odnosu na testirane je preko 20 odsto - najviše od početka epidemije.

Prema zvaničnim brojkama (koje su više puta do sada dovođene u pitanje) u poslednja 24 sata zaraženo je 1.449 osoba, a preminulo je još šestoro ljudi. Na korona virus testirano je 6.539 osoba. Procenat zaraženih u odnosu na testirane iznosi rekordnih 22, 16 odsto.

To, u prevodu, znači da je svaki peti testirani građanin bio zaražen opasnim virusom. Taj procenat od početka epidemije u Srbiji nije bio veći. Uzimajući u obzir "faktor vikend" – prema kom se (kako se više puta potvrdilo) mnogo manje osoba testira subotom i nedeljom, pa je i broj zaraženih manji nego radnim danima –  procenat jeste zabrinjavajući.

Kako je to izgledalo prethodnih nekoliko dana?

Uvidom u bazu podataka, može se videti da je juče, 31. oktobra, u danu kada smo broja rekordnih 1.800 obolelih, procenat zaraženih takođe bio alarmantno visok – 19 odsto. Dan ranije, 30. oktobra, procenat je bio znatno niži – "samo" 14 odsto, uz znatno veći broj testiranih. Dan pre toga, procenat je bio neznatno veći – 14,6 odsto. a 28. oktobra iznosio je 13,7 odsto.

Kako su mediji ranije pisali, na osnovu izjava članova kriznog štaba, kada ovaj procenat preskoči pet odsto, može se konstatovati da epidemije "ubrzava", odnosno da idemo ka novom "piku". U skladu sa tim, kada procenat padne ispod dva odsto, epidemija se približava stišavanju (premda je i dalje aktivna).

Ovaj procenat korespondira sa najavama lekara, koji su i danas i prethodnih dana najavljivali da Srbiju čeka i 2.000 zaraženih. Epidemija će, prema istim najavama, nastaviti da ozbiljno ugrožava zdravstveni sistem Srbije najmanje u toku iduće četiri nedelje novembra.

Izvor: Medik, Nova.rs