filteri close
Objavljeno: 03.10.2024. Image source: Pixabay
300x600

Operacija je teška i složena, pacijent je dobro i uskoro ide kući

Tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije prvi na svetu izveo je minimalno invazivnu operaciju petostrukog baj-pasa.

Pod rukovodstvom dr Danka Grujića, tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije je 30. septembra 2024. godine izveo operaciju petostrukog baj-pasa kod pacijenta starog 60 godina, koristeći isključivo arterijske graftove i primenjujući minimalno invazivni pristup na kucajućem srcu.

Operacija je izvedena kroz mali rez od svega pet centimetara između rebara, bez presecanja koštanih struktura. Tokom zahvata, jedno plućno krilo pacijenta je bilo isključeno kako bi se omogućio nesmetan operativni tok.

Naši hirurzi izveli petostruki bajpas i to minimalno invazivnim putem!

Zahvat je protekao bez komplikacija, a pacijent će biti otpušten na kućno lečenje četvrtog dana posle operacije, u petak.

"Dobro se osećam, doktor mi je dao drugu šansu za život", izjavio je pacijent Vladan Aleksić.

"Pacijent je izrazio želju da bude operisan minimalnim invazivnim putem, što je za nas bio izazov. Ipak, verovali smo u naš tim i odlučili smo da prihvatimo izazov. Tokom zahvata, jedno plućno krilo pacijenta je bilo isključeno, što dodatno otežava operaciju", objasnio je dr Danko Grujić za RTS.

Pacijent bi za samo dve nedelje trebalo da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Srpski hirurzi izveli prvu minimalno invazivnu operaciju srca Sremskoj Kamenici

Osim dr Grujića, deo tima koji je izveo ovu složenu operaciju bili su i njegov asistent dr Vojkan Aleksić, anesteziolog dr Tatjana Kokotović, koja je tokom cele operacije održavala stabilne hemodinamske i respiratorne parametre pacijenta, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičar Anđela Đorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

"Posle više od dve godine rada sa ovakvim metodama na najtežim pacijentima, dostigli smo nivo timske usklađenosti koji nam je omogućio da kod ovog pacijenta izvedemo operaciju sa čak pet baj-pasa. Do sada smo izveli brojne zahvate sa tri ili četiri baj-pasa, ali ovom pacijentu, koji je imao ozbiljna oštećenja na pet krvnih sudova koji ishranjuju srce, pružili smo operaciju koja do sada nije zabeležena u svetskoj literaturi," zaključio je dr Danko Grujić.