filteri close
Objavljeno: 29.08.2024. Image source: Pixabay
300x600

Ova operacija na kucajućem srcu bez otvaranja grudnog koša je veliki napredak za kardiologiju u Srbiji

Prva minimalno invazivna bajpas operacija na srcu uspešno je sprovedena u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Tim kardiohirurga je kod 76-godišnjeg pacijenta izveo operaciju srca na kucajućem srcu, bez potrebe za klasičnim rezom i otvaranjem grudnog koša.

Ovu životno važnu intervenciju izveli su stručnjaci iz Kamenice, uz podršku kolega sa Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, kako prenosi RTS.

"Pacijent kojeg smo operisali u petak, juče je napustio bolničko lečenje, opušten je kući. Mi očekujemo njegov vrlo brz oporavak i za desetak dana da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima", izjavio je dr Danko Grujić, kardiohirurg Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Zaista sjajne vesti: Počelo testiranje vakcine protiv raka pluća na pacijentima!

Srpski kardiohirurzi pomno prate globalne inovacije u oblasti lečenja kardiovaskularnih bolesti i sa metodama poput minimalno invazivne bajpas operacije često su ispred mnogih evropskih centara, a možda i svetskih.

"Na poziv direktora Klinike za kardiohirurgiju, profesora Lazara Velickog, naš tim kardiohirurga, moj mlađi kolega Vojkan Aleksić i ja bili smo gosti Instituta u Kamenici i uradili smo tu prvu operaciju u Institutu u Kamenici. To je minimalno invazivna, bajpas operacija na kucajućem srcu", objašnjava dr Grujić.

"Nadamo se da će kolege iz Kamenice usvojiti tu proceduru. Mi im stojimo na raspolaganju za dalje usavršavanje, nije laka procedura, zahtevna je i biće prostora za obostranu saradnju", dodao je dr Grujić.

Ekstremne temperature imaju ozbiljne posledice za srce

Prema rečima dr Grujića, profesor Velicki i njegov tim kardiohirurga postigli su veliki napredak u oblasti minimalno invazivne hirurgije srčanih zalistaka, verovatno najveći u regionu, što može biti veliki podsticaj i za druge centre da slede njihov primer.

Kardiohirurzi iz Beograda takođe obučavaju kolege i van Srbije.

"Prvu operaciju minimalno invazivne bajpas hirurgije u Srbiji uradili smo 10. juna 2022. godine, nakon moje edukacije u Dortmundu kod profesora Alberta. On je tada bio naš gost u Kliničkom centru, u novoj zgradi gde nam je asistirao na prve dve takve operacije", rekao je dr Grujić.

Ova procedura je zatim uvrštena u redovni operativni program i postala standard.

Revolucija - veštačka inteligencija predviđa infarkte 10 godina unapred!

"U početku smo radili jednosudovne bolesti, nekoliko desetina bolesnika. Nakon toga mi tu proceduru izdižemo na jedan zavidan nivo. Kao potvrda tog rada mi smo imali poziv i nedavno smo gostovali u klinici u Bonu, gde smo nemačke kolege obučavali za upotrebu jedne želudačne arterije u minimalno invazivnoj bajpas hirurgiji, jer se ona koristi vrlo retko u svetu", istakao je dr Grujić i dodao da ova grana kardiohirurgije nije u potpunosti zaživela ni u Evropi ni u svetu.

Prema njegovim rečima, ovo je izvanredna prilika za unapređenje srpske kardiohirurgije i povratak na mesto koje joj po tradiciji pripada.

"Kad se metoda dobro uvežba, a mi smo na tom nivou, ogroman procenat bolesnika može biti kandidat za ovu proceduru. Imamo veliku podršku Ministarstva zdravlja i ministra Lončara za nove procedure, za nabavku dodatne opreme. Nama ovde nedostaje ta dodatna oprema. Nadamo se da ćemo uskoro da je nabavimo da možemo da kompletiramo čitav program minimalno invazivne kardiohirurgije", zaključio je dr Grujić.