filteri close
Objavljeno: 26.08.2024. Image source: Medik
300x600

Ovo je pionirski korak u revolucionarnoj tehnologiji koja može biti spas za mnoge

Lekari su počeli sa kliničkim ispitivanjima prve mRNK vakcine protiv raka pluća na pacijentima, što stručnjaci ocenjuju kao "revolucionarni" potencijal za spašavanje hiljada života.

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u svetu, sa oko 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Stope preživljavanja kod uznapredovalih oblika bolesti su posebno niske.

Vakcina poznata kao BNT116, koju je razvila kompanija Bajontek, dizajnirana je za lečenje nesitnoćelijskog karcinoma pluća (NSCLC), najčešćeg oblika ove bolesti. Klinička ispitivanja faze 1 pokrenuta su na 34 istraživačka mesta u sedam zemalja.

Svetski dan borbe protiv raka pluća: Napredak i prevencija

Profesor Sjou Ming Li, konsultant medicinski onkolog na Univerzitetskom koledžu London, koji vodi ispitivanje u Velikoj Britaniji, izjavio je: "Ulazimo u uzbudljivo novo doba kliničkih ispitivanja imunoterapije zasnovane na mRNK za lečenje raka pluća."

Januš Rač, 67-godišnji naučnik iz Londona, bio je prva osoba koja je primila vakcinu u Velikoj Britaniji.

"Kao naučnik, razumem da napredak nauke - posebno u medicini - leži u tome da se ljudi slože da učestvuju u ovakvim istraživanjima", rekao je Rač.

Vakcina koristi glasničku RNK (mRNK), slično vakcinama protiv Kovida-19, i funkcioniše tako što predstavlja imunom sistemu tumorske markere iz NSCLC-a kako bi pripremila telo za borbu protiv ćelija raka koje eksprimiraju ove markere.

Zašto sve više žena dobija karcinom pluća?

Dr Li je dodao:

"Nadamo se da će dodavanje ovog dodatnog lečenja zaustaviti povratak raka jer mnogo puta kod pacijenata sa rakom pluća, čak i nakon operacije i zračenja, on se vrati. Bavim se istraživanjem raka pluća već 40 godina. Kada sam počeo 1990-ih, niko nije verovao da hemoterapija deluje. Sada znamo da oko 20-30% [pacijenata] ostaje živo sa stadijumom 4 sa imunoterapijom i sada želimo da poboljšamo stope preživljavanja. Dakle, nadamo se da će ova mRNA vakcina, pored imunoterapije, možda pružiti dodatni podsticaj. Nadamo se da ćemo preći na fazu 2, fazu 3, a zatim se nadamo da će postati standard lečenja širom sveta i spasiti mnogo pacijenata sa rakom pluća."