filteri close
Objavljeno: 18.02.2023. Image source: Pexels
300x600

Onkolog otkriva uzroke, ovo postaje vodeći uzrok smrti kod žena

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma među ženama, a podaci otkrivaju da više žena umire od ove vrste karcinoma nego od karcinoma dojke, jajnika i debelog creva.

Američko udruženje za pluća navodi da su stope karcinoma pluća porasle za 79 odsto kod ženske populacije u poslednjih 40 godina, dok je kod muške populacije došlo do smanjenja za 43 odsto.

Kako piše "The Conversation", prvi put u istoriji postoji više žena sa dijagnozom karcinoma pluća nego muškaraca.

Pušenje izaziva demenciju?

Neka istraživanja ukazuju da je to zbog toga što su žene nešto osetljivije na kancerogene efekte izloženosti duvanskom dimu, uključujući i pasivno pušenje, i da kod njih može da se razvije karcinom pluća nakon manje godina pušenja u poređenju sa muškarcima.

Isto tako, onkolog dr Estelamari Rodrigez naglašava da većina ljudi kojima je u poslednje vreme dijagnostikovan karcinom pluća nisu aktivni pušači, a čak 20 odsto obolelih žena nikada nije zapalilo cigaretu, prenosi Index.hr.

Osim pušenja, postoji još nekoliko rizičnih faktora povezanih sa karcinomom pluća koji bi mogli da objasne zašto sve više nepušača oboleva od ovog smrtonosnog stanja.

Naučna studija otkriva: Može li prestanak pušenja pre 35. godine da izbriše zdravstvene rizike izazvane nikotinom?

Oni podrazumevaju porodičnu istoriju karcinoma, izloženost azbestu, radonu i sve većem aerozagađenju, objašnjava dr Rodrigez.

Izloženost kancerogenim supstancama na radnom mestu, što prvenstveno uključuje udisanje hemikalija kao što su arsen, silicijum i nikl, još uvek predstavlja problem u određenim delovima sveta, dok je potencijalni rizik od karcinoma pluća izazvan udisanjem dima popularnih e-cigareta još uvek u fazi proučavanja.