filteri close
Objavljeno: 13.10.2019. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Najnovija naučna istraživanja ukazuju na povezanost između brzine hoda osoba iznad 45 godina, i celokupnog zdravstvenog stanja njihovog organizma.

Naime, pokazalo se da osobe koje se sporije kreću - brže stare, u fizičkom i kognitivnom smislu.

Iako medicina već dugo brzinu kretanja koristi kao marker procene zdravstvenog stanja pacijenata, posebno gerijatrijske populacije, novija istraživanja obuhvatila su period od predškolskog uzrasta do sredine životnog veka i ustanovila su da je sporo hodanje znak, tj. nagoveštaj problema decenijama pre starosti.

Naučnici su došli do ovakvih zaključaka na osnovu podataka prikupljenih iz dugogodišnjeg istraživanja 904 osobe rođene tokom jedne godine u mestu Dunedin na Novom Zelandu.

Učesnici ispitivanja testirani su, ispitivani i praćeni tokom celog života, a poslednja ispitivanja njihovog stanja obavljana su aprila ove godine.

Zanimljivo je da su rezultati neurokognitivnih testiranja koja su kod ispitanika sprovođena u periodu kada su bili deca mogli da predvide ko će u budućnosti postati sporiji šetač.

Na uzrastu od samo 3 godine njihovi rezultati na IQ testovima, razumevanje jezika, tolerancija prema frustraciji, motoričke veštine i emocionalna kontrola predviđali su njihovu brzinu hodanja u 45. godini.

MRI pregledi tokom poslednje procene pokazali su da sporiji šetači imaju tendenciju da imaju niži ukupan volumen mozga, manju prosečnu debljinu korteksa, manju površinu mozga i veću učestalost javljanja malih lezija povezanih sa bolešću mozga. Ukratko, njihov mozak delovao je starije od mozga osoba koje su se brže kretale.

U 45. godini sporiji šetači „ubrzali su starenje“ na skali od 19 mernih jedinica, a njihova pluća, zubi i imuni sistem obično su bili u lošijem stanju od ljudi koji su brže hodali.

Autori studije, sprovedene na Univerzitetu Duke, naveli su da se neke uočene razlike u zdravlju i kognitivnom potencijalu ispitanika mogu povezati sa načinom njihovog života, ali da istraživanja ukazuju na to da već u ranom periodu života postoje znaci koji predviđaju ko će u budućnosti hodati manjom brzinom, to jest – kakvo će njegovo zdravstveno stanje biti su srednjim godinama života.