filteri close
Objavljeno: 14.05.2023. Image source: Unsplash
300x600

Ovo su ugrožene grupe i informacije o zakazivanju pregleda

Svake godine u Srbiji melanom se dijagnostikuje kod 650 osoba, pri čemu samo 20 odsto slučajeva bude otkriveno u ranom stadijumu. Ova bolest najčešće pogađa osobe starosti od 50 do 60 godina, ali sve je veći broj slučajeva kod mlađih osoba.

Kod 30 odsto obolelih melanom se javlja na postojećem mladežu, dok se kod 70 odsto pacijenata pojavljuje na koži koja nije imala prethodne promene.

Maj je posvećen borbi protiv melanoma, a u sklopu ovogodišnje kampanje Euromelanoma, organizuju se besplatni dermatološki pregledi za građane širom Srbije.

Web stranica i specijalni broj 061 2489 703 su otvoreni do 14. maja za zakazivanje dermatoloških pregleda. Pregledi će se obavljati 15. maja u mestima najbližim građanima.

Zbog velikog interesovanja, moguće je da će mnogi građani ostati bez pregleda 15. maja. Međutim, pozivaju se svi građani da se informišu o pregledu kože i zaštiti od sunca putem stranice www.euromelanoma.org/serbia.

Ukoliko građani prepoznaju da spadaju u rizičnu grupu ili imaju sumnjive promene, trebaju se javiti nadležnom lekaru i zatražiti uput za pregled kod dermatologa sa dermoskopijom tokom cele godine. U okviru kampanje, više od 60 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji i preko 160 dermatologa će biti uključeno u dan besplatnih pregleda 15. maja.

Očekuje se da će biti pregledano oko 1.500 građana. Prema dosadašnjim iskustvima u sličnim kampanjama, kod čak 10 odsto pregledanih građana se otkriju promene koje mogu ukazivati na rak kože.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008. godine u saradnji sa Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO).

Ugrožene grupe

Profesor dermatovenerologije Lidija Kandolf ističe da su osobe koje imaju nekog u porodici ko je imao melanom, osobe sa više od 50 mladeža na koži i osobe koje su imale tri ili više opekotina od sunca, posebno izložene riziku od razvoja melanoma. Ona preporučuje da ove osobe posebno obrate pažnju na promene na koži i da se u slučaju sumnjivih promena jave lekaru radi dermatoskopije i dodala je da je važno da se građani informišu o simptomima i zaštiti od sunca.

Učestalost melanoma je u porastu širom sveta kod osoba svetle puti, posebno na područjima gde je izloženost suncu prekomerna. U Evropi, stopa incidencije iznosi 10-25 novih slučajeva melanoma na 100.000 stanovnika, dok je u SAD-u taj broj 20-30 na 100.000, a u Australiji čak 50-60 na 100.000. U Srbiji se godišnje otkrije oko 600 novih slučajeva melanoma, što je deset puta više od drugih oblika raka kože, a od melanoma umre gotovo 200 ljudi.

Ovogodišnja kampanja nosi slogan "Da li koristite zaštitu". Cilj kampanje je da naglasi važnost prevencije i pravilnog informisanja o izgledu raka kože, kao i o važnosti zaštite od sunca. Veliko istraživanje koje su sproveli Euromelanom i Melanoma Research Alliance pokazalo je da 88 odsto ljudi zna da se treba zaštititi od sunca, ali samo 18 odsto njih to čini na odgovarajući način.

Takođe, istaknuto je da svaki mesec odlaganja odlaska kod lekara povećava rizik od smrti za 5 odsto, a četiri meseca odlaganja povećavaju rizik za 41 posto. Stoga, pravovremeni pregledi i informisanje značajno povećavaju šanse za izlečenje.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma prošle godine je pokrenulo inicijativu za zabranu korišćenja solarijuma. Predsednik Udruženja, Savo Pilipović, izjavio je da se radi na postepenoj zabrani solarijuma. Takođe, planira se edukacija lekara opšte prakse da prepoznaju sumnjive promene na koži i upućuju pacijente na dalji pregled.

Kampanju Euromelanoma podržavaju Ministarstvo zdravlja i ove godine i Ministarstvo prosvete. U planu su preventivni pregledi kože onkoloških pacijenata, kao i tribine za edukaciju dece i mladih o pravilnoj zaštiti, kako bi se smanjio broj obolelih i omogućilo rano otkrivanje promena koje mogu biti izlečive.

Izvor: Euronews Srbija