filteri close
Objavljeno: 02.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Stručnjaci apeluju na vakcinaciju nakon povećanja broja obolelih u 2024. godini

Institut za javno zdravlje Srbije (Batut) izdao je najnoviji izveštaj o epidemiološkoj situaciji pertusisa, poznatog kao veliki kašalj, na teritoriji Srbije. Zaključno sa 30. septembrom 2024. godine, zabeleženo je 1483 potvrđena slučaja ove opasne bolesti, koja je nekada bila gotovo iskorenjena zahvaljujući vakcinaciji.

Najveća opasnost preti najmlađima, a u ovoj godini su prijavljena dva smrtna ishoda kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po i tri meseca. Ove brojke još jednom ukazuju na važnost imunizacije, jer je pertusis naročito poguban za odojčad.

"Veliki kašalj, iako se danas može sprečiti efikasnom vakcinom, postaje sve veći rizik zbog pada obuhvata vakcinacijom", upozorava Institut.

Raste broj polno prenosivih bolesti kod mladih, kontracepcija ih ne zanima

Najveći broj slučajeva registrovan je kod osoba starijih od 20 godina i dece uzrasta od 10 do 14 godina, ali je najveća stopa obolevanja kod odojčadi mlađe od 12 meseci.

Od početka godine, najveći broj slučajeva zabeležen je u januaru, ali je nakon marta registrovan pad obolelih. Ipak, situacija je i dalje alarmantna, naročito u Južnobačkom okrugu i Beogradu, gde su zabeležene najviše stope incidencije.

Veliki kašalj može biti opasan, ali lako se sprečava. Vakcinacija je ključna u zaštiti najugroženijih grupa – odojčadi i male dece.