filteri close
Objavljeno: 30.07.2021. Image source: Printscreen/BBC/HuffPost
300x600

Od skakutanja do invalidskih kolica

Znamo da kovid 19 ostavlja brojne dugoročne posledice po zdravlje i organizam. Jedna od teških, koja pogađa uglavnom decu, zove se "Kovid nožni prsti".

Ova posledica ostavlja prste na nogama natečenim i bolnim, do te
mere da deca ne mogu da nose nikakvu odeću, niti da dugo stoje.

Ne zna se koliko traje i kako se leči, a stižu nam pojedine ispovesti koje govore o deci koja zbog kovid prstiju ne mogu da idu u školu, niti da se šetaju, niti da stoje dugo.

Jedna od njih je 13-godišnja Sofija iz Britanije, koja kaže da je od trčanja, skakanja i konstantnog "zujanja" došla do toga da kad ide duže napolje, mora da se koristi kolicima.

Prelomljeno! Uvedena treća doza vakcine protiv korone!

Ali, šta su kovid prsti?

Na sajtu Kraljevskog koledža podijatrije postoje studije o Kovid prstima na nogama i takav naziv dobijaju na prstima posle infekcije Kovidom 19. Smatra se da mnogi slučajevi prođu neopaženo, što otežava praćenje ovog stanja i samim tim obimniju studiju.

Kovid prsti predstavljaju neke vrste promrzlina ili osipa karakterističnih za koronu. Javljaju se češče kod dece i mlađih ljudi i kasnije tokom bolesti, ali to nije pravilo.

Promene mogu da budu bolne, a najčešće ne izazivaju svrab. Kada počne da se povlači, gornji slojevi mogu da se oljušte, piše Huff Post gde se mogu videti i fotografije Kovid prstiju.

Deca su i dalje enigma kad je u pitanju korona

Poznato je da brojne virusne infekcije mogu da izazovu kožne promene, a kako se zna da kovid utiče na ceo organizam, saznanje da deluje i na kožu nije iznenađenje.U studiji objavljenoj u Britanskom časopisu dermatologije navodi se da je korona pronađena u biopsiji kože dece sa kovid prstima iako su ona bila negativna na testu na koronu. Virus je pronađen u endotelnim ćelijama i znojnim žlezdama.

Takođe, postoji i svetska studija o kovidu gde se mogu videti podaci o svim slučajevima u svetu, kao i predviđanja naučnika.

Izvor: Medik, BBC, HuffPost