filteri close
Objavljeno: 27.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/OpenClipart-Vectors
300x600

Da li ste znali da se i pamćenje vežba? Mentalna gimnastika je veoma važna...

Slučajno ste zaboravili naočare, ključeve, novčanik i to počinje da vas uznemirava. Nažalost, starenje je glavni krivac za to, jer se javljaju promene u načinu na koji mozak čuva informacije. Ovih par vežbi za pamćenje će vam pomoći da se ono izoštri već sada i održava tako i u narednim godinama.

Vežba 1
Ako želite da razvijete nove moždane puteve, koristite suprotnu ruku od one kojom radite inače. Naprimer ako obično perete zube desnom, pokušajte da perete zube levom rukom. Mozak zna kada koristite pogrešnu ruku zbog motornih informacija koje iz njih dobija. Tako se dobija razvoj novih moždanih puteva, jer mozak se bori da savlada novi zadatak.

Ove "pametne" namirnice vam pomažu da poboljšate koncentraciju i pamćenje


Vežba 2
Pokušajte da se setite činjenica i mislite na memorički izraz. Ponavljajte frazu, formulu ili stih koji će pomoći vašem prisećanju. Upotrebi trik da biste naprimer zapamtili spisak nekih dužnosti, pa tako ako treba da odete do apoteke, biblioteke ili pošte, smislite vašu frazu koja sadrži reči sa početnim slovima mesta koja treba da posetite.


Vežba 3
Smislite priču o poslovima koje treba da obavite. Neka bude kratka i što neobičnija. Recimo da morate da odete u banku, biblioteku, mesaru i kod prijatelja Marka. Vaša priča bi mogla da glasi ovako: Ćelavi mesar Marko opljačkao je banku, i da ga ne bi uhvatili sakrio se u biblioteku.