filteri close
Objavljeno: 13.10.2020. Image source: Pixabay/piviso
300x600

Zdrav, hranljiv, biološki idealan - pravo blago od hrane

Uprkos tome što neretko igra sporednu ulogu u mnogim salatama i čorbama, dodelite mu češće glavnu ulogu, poručuju nutricionisti podsećajući da postoji mnogo razloga da jedemo više graška.

Visoka hranljiva i biološka vrednost svrstavaju grašak na liste namirnica koje bi trebalo često unositi. Ipak, nekada potpuno zaboravimo na njega i prođe i više meseci da se ne nađe na trpezi.

Nutricionisti zbog toga podsećaju da je reč o mahunarki bogatoj ugljenim hidratima (oko 16 odsto).

Grašak sadrži i oko šest odsto belančevina, dosta vlakana, malo masti, a može se pohvaliti činjenicom da holesterol nema uopšte.

Kada je o vitaminima i mineralima reč, svaka kašika graška doneće A, B1, B2, B6 i nešto C vitamina, kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i fosfora.

U ovo doba godine malo teže se dolazi do svežeg graška, ali se smrznut, konzerviran ili sušen može naći u gotovo svakoj radnji.

Mirođiji se daje prednost pri pravljenju jela sa ovom mahunarkom, ali nije zabranjeno da tragate za začinima koji će joj upotpuniti ukus.

Čorbe, salate, razne verzije pirea... Mogućnosti ima dovoljno da se grašak svake nedelje nađe na stolu.