filteri close
Objavljeno: 26.06.2021. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Vlada zatišje, ali stižu upozorenja

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona virusom zaraženo još 66 ljudi. Nažalost, broj preminulih je pet.

Broj pacijenata na respiratorima je 11.

Dan ranije, u Srbiji je bilo registrovano 76 novozaraženih, uz pet smrtnih ishoda i 13 osoba na respiratorima.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, upozorio je na situacije u kojima je visok rizik zaražavanja korona virusom. Kon je komentarisao i novi delta soj i rekao da je gotovo sigurno da će stići i u Srbiju.

"U vreme izrazitih vrućina u zatvorenim prostorima kao što su tržni centri i svim ostalim prostorima koji koriste klimu i gde rado borave posetioci kako bi se rashladili povećava se rizik prenošenja virusa, prvenstveno zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka", napisao je on na Fejsbuku profilu.

"U gradskom saobraćaju takođe se održava rizik. U ovim uslovima neophodno je striktno poštovati mere nošenja maski u zatvorenom prostoru", apelovao je Kon.

"Za sada nemamo potvrdu prisustva delta virusa, ali je gotovo sigurno da će se pojaviti. Sve vrste proslava su znatno veći rizik za nevakcinisane nego za vakcinisane (1:25 je odnos zaraženih vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane u Velikoj Britaniji gde 90% cirkuliše indijski-delta soj virusa)", napisao je epidemiolog.