filteri close
Objavljeno: 11.12.2020. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Stručnjaci upozoravaju na predstojeće praznike

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 19.826 građana, od kojih je 6.534 pozitivno.

Nažalost, preminulo je 55 obolelih, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 319 pacijenta.

Hospitalizovano je 8.667.

Do sada je testirano ukupno 2.000.098, a pozitivno je bilo 255.758.

Podsetimo, juče je bilo 21.799 testiranih osoba, njih 7.393 je pozitivno, dok je 56 osoba preminulo. Juče je bilo i najviše ljudi na respiratoru od početka epidemije - 323 pacijenta.

Sistem je prenapregnut do krajnjih granica, a priliv bolesnika, pre svega teških, koji zahtevaju kiseoničku terapiju i bolničko zbrinjavanje, ogroman je, ukazao je danas direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom u Palati Srbija.

"Iz dana u dan se ta cifra menja, nekad je malo manja, nekad nešto veća, ali je broj suviše veliki", rekao je Stevanović i dodao da su angažovani svi mogući kapaciteti, a da se, istovremeno, ne ugroze i nekovid bolesnici.

Stevanović je rekao i da se svakog dana preraspoređuju pacijenti, iz gotovo svih zdravstvenih centara, a ne samo iz Beograda, u druge zdravstvene centre, na postojeća slobodna mesta, shodno težini kliničke slike i mogućnosti lečenja i nege.

"Trudimo se da svakom pacijentu obezbedimo mesto, da svako bude primljen i da dobije terapiju u skladu sa težinom kliničke slike", rekao je Stevanović.

On je ponovo zamolio sve da poštuju mere, jer ovu situaciju, ističe, možemo da pobedimo samo zajedno.

"Da prihvatimo da je virus tu, da upravlja našim životima i sistemom, a mi možemo malo još da kormilarimo u tome. Kada broj obolelih bude preveliki, ako ne smanjimo širenje zajedničkim naporima, nećemo više ni to moći da radimo", upozorio je Stevanović.

Apelovao je posebno na sve one koji, kaže, ne veruju da virus postoji i da se dešava nekom drugom.

"Dešava se nama, danas, ovde. Molim vas, poštujte mere", poručio je Stevanović.

Zamenica direktora Infektivne klinike dr Ivana Milošević je rekla:

"Ne želim nikoga da plašim, ali nemam nijednu lepu vest. Broj pregleda na Infektivnoj klinici danima prelazi 400. Da li je važnije da se ode na skijanje i doček Nove godine ili da budemo zdravi"?