filteri close
Objavljeno: 16.01.2022. Image source: Pixabay/Hermann Kollinger
300x600

Brojke u standardnom nedeljnom padu, struka kaže da je sad kasno za rigoroznije mere

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 11.248 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 26 osoba.

Testirano je ukupno 25.323 građana. Na respiratorima je 99 pacijenata.

U subotu je u Srbiji registrovano još 12.559 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 19 osoba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da će sadašnji talas epidemije koronavirusa imati dve faze.

U prvoj, koja je sada u toku, obolevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi. U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će obolevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu, koji je, naveo je Tiodorović, već sada na udaru jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

"To može napraviti situaciju da kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika budemo u problemu", rekao je Tiodorović.

Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast obolevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci, kako je rekao, motor širenja gripa.

Ocenio je da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.

Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.