filteri close
Objavljeno: 19.04.2022. Image source: skeeze/Pixabay
300x600

Broj preminulih sve manji

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 11.450 osoba, od čega je pozitivno njih 987. Preminule su tri osobe. Hospitalizovano je oko 480 pacijenta, a na respiratorima se nalazi njih 22.

Podsetimo, u Srbiji je juče na koronavirus testirana 10. 567 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 882. Preminulo je šest osoba.

Ovo su pokazali prvi rezultati autopsije preminulih od kovida u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu specijalizovanu obdukcionu salu, dobijeni su prvi rezultati obdukcija pacijenata koji su bili zaraženi koronom. Rezultati obdukcije su pokazali da su kod preminulih vidljive promene na plućima - zapaljenje pluća, a kod nekih je bilo vidljivo stvaranje tromba u krvnim sudovima ili prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića.

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović kaže da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti i objasni povezanost između uzročnika, to jest infekcije virusom i smrti.

Ciljevi istraživanja

- Kod svih preminulih za koje je u Institutu zaključeno da su umrli od kovida bile su upadljive promene na plućima - zapaljenje pluća, ARDS (akutni respiratorni distres sindrom), a kod određenog broja bilo je vidljivo stvaranje tromba (krvnog ugruška) u krvnim sudovima koje bi se moglo dovesti u vezu s kovidom.

Kod određenog broja umrlih dokazano je prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića. U takvim situacijama teško je pouzdano dokazati šta je uzročnik miokarditisa, ali u istraživanjima koja sprovodimo to je jedan od ciljeva - kaže dr Bogdanović za Juronjuz i dodaje:

- S druge strane, kod određenog broja umrlih smrt je nastupila usled infarkta miokarda, a da to nije bilo nužno u vezi sa infekcijom koronavirusom. Sada pokušavamo da shvatimo kakve su to mikro promene na različitim organima kod osoba koje su imale koronavirus. Potrebno je uraditi još obdukcija, kako bi iz istraživanja koja se time bave proistekli validni zaključci.

Rezultati obdukcije:

Upadljive promene na plućima - zapaljenje pluća

Stvaranje tromba (krvnog ugruška) u krvnim sudovima

Prisustvo miokarditisa - zapaljenja srčanog mišića