filteri close
Objavljeno: 29.10.2020. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Obistinjuje se sve na šta su nas upozoravali...

U Srbiji je u poslednja 24 časa od posledica zaraze koronavirusom umrlo 6 osoba, dok je virus registrovan kod još 1.384 građana.

Na respiratorima se nalazi 44 pacijenata.

U poslednja 24 časa testirano je 9.457 osoba. Izraženo u procentima, od broja testiranih pozitvno je 14,63 odsto.

Ovo su gori podaci nego juče, kada je zaraza potvrđena kod 1328 osoba, a pet ljudi je preminulo. Na respiratorima je bilo 39 pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana testirano je 9.690 osoba.

Inače, epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da uvođenje vanrednog stanja nije opcija za sprečavanje širenja virusa korona i dodao da je neophodno poštovati mere i istakao da je najpametnije nositi zaštitne maske.

Kon ističe da je on za nošenje maski i na otvorenom i dodaje da Krizni štab insistira na sprovođenju mera koje bi bile dovoljne da se situacija koliko-toliko drži pod kontrolom. Naveo je da je sadašnja situacija posledica toga što u Srbiji nikako nije virus u potpunosti potisnut, već je tinjao.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ističe da je situacija u Srbiji je ozbiljna, ali nema mesta panici, zdravstveni sistem je još stabilan i spreman da odgovori izazovima. On kaže: "moramo izdražati do 1. decembra kada se otvara najveća kovid bolnica u Batajnici sa 1.000 ležajeva".