filteri close
Objavljeno: 31.12.2020. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Nadležni kažu da ulazimo u poslednju četvrtinu borbe protiv virusa

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 2.932 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je 48 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 271.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 12.897.

U bolnicama je 8.765 ljudi. Od početka pandemije je preminulo 3.211 osoba, a ukupan broj registrovanih slučajeva korone u 2020. iznosi 337.923.

Mutacija virusa korona nije ništa novo, kaže epidemiolog i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević i dodaje da se svaki virus ulaskom u organizam čoveka i daljim replikovanjem delimično menja. Dolaskom vakcine, kako je rekla, konačno se vidi svetlo na kraju tunela.

"Dobili smo Fajzerovu i rusku, ali smo potpisali ugovor i sa Kinom, to su potpisani ugovori a pregovori se nastavljaju i sa drugima, sa Amerikancima o vakcini 'Moderna'", izjavila je direktorka RFZO Sanja Škodrić.

Kina je odobrila svoju vakcinu, koju je razvio državni farmaceutski gigant "Sinofarm". Efikasnost vakcine je 79,34%, saopštila je ta kompanija na osnovu podataka treće faze kliničke studije.

"Bez obzira kako to delovalo da možda nije poslednja četvrtina, mislim da jesmo u poslednjoj četvrtini, da je sada ključni trenutak. Pred nama je 2021, koja će ući u istoriju medicine kao godina koja donosi vakcinu protiv kovida. Kovid je najveća zdravstvena katastrofa koji mi pamtimo u dužem periodu istorije medicine. Važno je sada odigrati dobro da se epidemija stavi u veću kontrolu. Naredni period doneće vakcinaciju i imaćemo saveznika uz nas, onda nećemo govoriti samo maske i distanca, već ćemo imati i aktivni pristup odbrane od virusa", izjavila je dr Marija Zdravković.