filteri close
Objavljeno: 24.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/krigell
300x600

Sve češće na društvenim mrežama nailazimo stranice putem kojih se prodaju savršeno ukrašeni medenjaci za sve prilike. Često nam deluje nemoguće da to i sami možemo napraviti, ali ukoliko ste kreativni i imate dovoljno vremena i strpljenja već ste na pola puta da u tome uspete!

Recept za medenjake

Potrebni sastojci:
- 400g brašna
- 140g šećera u prahu
- 60g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina (po ukusu, preporuka: cimet)

Priprema:
1. Sjediniti sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine.
Polako izmešati.
2. Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.
3. Umutiti jaja, dodati rastopljeni maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke.
Zamesiti glatko testo.
4. Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u
frižideru i to minimum 2 dana.
5. Nakon 2 dana, izvaditi iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga
oklagijom na 5-6 mm i različitim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh i staviti
u rernu.

Kada ste napravili preukusne medenjake, ostavite ih da se potpuno ohlade i potom pustite mašti na volju kada je reč o šaranju. Ono što je ključno u čitavom procesu jeste da se napravi odgovarajuća glazura. Što više pokušavate, to je veća šansa da postanete majstori ovog zanata!

Za glazuru su vam potrebni sledeći sastojci:

· 1 kg šećera u prahu
· 5 belanaca
· 2,5 kafene kašičice soka od limuna

Sipajte šećer u prahu u posudu za miksanje i dodajte limunov sok. Potom lagano izmešajte kašikom. Nakon toga, u šećer dodajte 5 belanaca i počnite da miksate. Vodite računa da se masa ravnomerno izmiksa kako bi bila lepa, žitka i glatka. Kada smesa postane ujednačena, pojačajte mikser na maksimum i miksajte tako još minut-dva. Videćete kako će smesa postati izbistrena i bela. Potom, u smesu dodajte ukuse koje želite. Možete dodati aromu vanile. Izdvojite ovu smesu u različite posudice i potom joj dodajte željenu boju.
Na ovaj način vaši medenjaci će biti spremni za jelo, ali i da ih ukrasite po želji i poklonite voljenim osobama!

Idealni kolačići od kokosa za praznike