filteri close
Objavljeno: 15.04.2022.
300x600

U Srbiji situacija bolja nego dan ranije

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.344 građana od kojih je 962 novozaražen.

Preminulo je 3 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 24 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 11.521 građanin od kojih je 984 bilo novozaraženo. Preminulo je 7 pacijenata, a na respiratorima je bilo 24 obolelih.

Svi parametri pokazuju da je pandemija kovida na globalnom nivou u zatišju, iako se pojedinačno ponovo beleži porast broja inficiranih, kao što je slučaj u Nemačkoj i Francuskoj, dok je Kanada i zvanično novi nalet virusa označila kao šesti talas epidemije.

U Srbiji je broj novozaraženih, napokon, pao na oko 1.000 dnevno. Situacija je, ipak, još nepredvidiva. Svetska zdravstvena organizacija upozorava na oprez, a lista zabrinjavajućih sojeva virusa korona proširena je za dva nova: BA4 i BA5, koji su osim u Africi, potvrđeni i u Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Zasad nema dokaza da se nove podvarijante šire drugačije od originalne varijante omikrona ili da izazivaju težu kliničku sliku.

- Nema razloga za uzbunu zbog pojave novih podvarijanata - rekao je dr Matšidiso Moeti, direktor SZO za Afriku i dodao: - Još ne primećujemo veliki porast broja zaraženih, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva.