filteri close
Objavljeno: 08.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Palačinke se u različitim oblicima i na različite načine spremaju skoro u celom svetu. Ako još niste probali ove kremaste i prefinjene palačinke s pavlakom, učinite to odmah. Obožavaćete ih!

Sastojci:

Za smesu za palačinke:

10 kašika brašna 

3 jajeta

1 vanilin šećer

1 kašika ulja

na vrh kašičice soli

250 ml mleka

400 ml kisele vode 

Za fil:

500 gr. svežeg kravljeg sira

1 jaje

1 vanilin šećer

5-6 punih kašika šećera

izrendana limunova kora

Za preliv:

1 kisela pavlaka

1 jaje

1 vanilin šećer

Priprema:

Palačinke:

Umutite brašno sa jajima, vanil šećerom, uljem, mlekom i malo soli.

Mutite mikserom i postepeno dodajte po malo vode dok ne dobijete željenu gustinu.

Na uobičajen način ispecite palačinke.

Fil:

Sir izgnječite viljuškom pa u njega dodajte jaje, šećer, vanillin šećer i izrendanu koricu limuna i dobro sve promešajte da dobijete glatku smesu.

Preliv:

Izmešajte kiselu pavlaku, jaje i vanilin šećer.

Punjenje i pečenje u rerni:

Palačinke napunite filom i urolatajte pa ih poređajte u pravougaonu vatrostalnu ili drugu posudu za pečenje.

Kad ste sve palačinke poređali prelijte ih pripremljenim prelivom od pavlake.

Pecite ih dvadesetak minuta na 180 C.


Posne palačinke sa prazilukom i šampinjonima