filteri close
Objavljeno: 09.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Dokumentacija je predata, proces je u toku

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva Miroslav Savić izrazio je uverenje da će u prvom tromesečju naredne godine dobar deo populacije u Evropi imati vakcinu protiv koronavirusa i da će i Srbija biti deo tog procesa, objavljeno je na portalu lista Danas.

Savić je za "Danas" rekao da se kada je reč o registraciji vakcina protiv koronavirusa ništa u Srbiji ne dešava što se ne dešava u ostatku sveta, podsećajući da i pri Američkoj agenciji za lekove (FDA) postoji mehanizam za hitno odobrenje vakcine.

"I na globalnom nivou i u Srbiji procedure za registraciju vakcine odvijaju se u okviru postojećih zakonskih okvira", istakao je Savić.

On je rekao da su sve vakcine o kojima se trenutno govori "relevantne" i da će u Evropi biti prisutno više od dve-tri vakcine za upotrebu.

"Verujem da će u programu vakcinacije u zapadnoj Evropi učestvovati i vakcine koje nisu razvijene u zapadnoevropskim zemljama zato što postoje razlika između pojedinih vakcina u obuhvatu, odnosno neće svaka vakcina biti odobrena za sve kategorije stanovništva", naglasio je Savić.

Agencija za lekove u Srbiji do sada je dobila dokumentaciju za Fajzer-Biontek vakcinu, a rečeno je i da je u Srbiju stiglo 20 doza vakcine "Sputnjik V" za laboratorijsko ispitivanja, ali Savić nije mogao da kaže da li je za "Sputnjik V" stigla i prateća dokumentacija koja se odnosi na klinička ispitivanja.

Izvor: Medik, Danas