filteri close
Objavljeno: 24.04.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Zaraženo je još 207 ljudi, penzionerima više vremena, otvaraju se frizeri, teretane

U poslednja 24 časa testirana su 3.563 pacijenta, a 207 je bilo pozitivnih. 3.164 pacijenta su hospitalizovana, a na respiratoru je 95 pacijenata.

U Srbiji do danas testirano 54.887 osoba, a u poslednja 24 časa preminulo je još pet osoba. Dve osobe muškog i tri ženskog pola.

Ukupno je od početka epidemije preminulo 144 osoba. Procenat smrtnosti 1,92, a ukupno je izlečeno 1.094 građana.

"Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka o dodatnom popuštanju mera. Od ponedeljka 27. april dozvoljen je rad pijacama u zatvorenom, frizerskim, kozmetičkim centrima, fitnes centrima i teretanama. Pojedini objekti, poput teretana, moraju da posle rada dodatno obrate pažnju na dezinfekciju", rekao je Predrag Kon.

Policijski čas u Srbiji uveden je još 18. marta i njegovo trajanje je nekoliko puta modifikovano i produžavano. Najduža zabrana kretanja bila je 84 časa "u cugu", ali su potom, na osnovu mišljenja zdravstvene struke, mere počele da "popuštaju".

Vlada Srbije danas je odlučila da od ponedeljka, 27. aprila dozvoli rad zatvorenim pijacama, frizerskim i kozmetičkim salonima, fitnes centrima, teretanama, ali uz određene uslove.

Naime, u svim navedenim objektima, neophodno je da se koristi zdravstvena oprema - maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, a fitnes centri i teretane će morati da posebno pojačaju dezinfekciju zbog prirode posla. Takođe, potrebno je ograničiti broj ljudi unutar objekata, odnosno biće neophodno zakazivanje termina.

Policijski čas u Srbiji počinje danas (petak) u 18 časova i trajaće do ponedeljka u pet ujutru. Penzioneri, odnosno stariji od 65 godina, imaće pravo da danas i u nedelju izađu napolje u periodu od 18 časova do 1 iza ponoći, ali samo pola sata i ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja.

Epidemiolog Predrag Kon dodao je da će od naredne nedelje penzioneri imati jedan sat za šetnju u već određenim terminima.

Takođe, od ponedeljka počinje međugradski saobraćaj, uz poštovanje svih mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.