filteri close
Objavljeno: 12.04.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Ovo su najnoviji podaci i mere koje država sprema

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 1.913 uzoraka osoba koje su zadovoljavale kriterijume slučaja, od čega je 250 pozitivnih.

Od korona virusa u poslednja 24 sata preminulo je još 6 osoba, tri muškarca i tri žene, prosečne starosti 57,5 godina. Na respiratoru je 146 pacijenata.

Ukupno je do 12. aprila u 15 časova u našoj zemlji testirano18.312 ljudi. Hospitalizovano je 2.684 pacijenata.

Od početka epidemije, od posledica infekcije korona virusom preminulo je ukupno 80 osoba, a letalitet iznosi 2,2 odsto.

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 1.913 uzoraka osoba koje su zadovoljavale kriterijume slučaja, od čega je 250 pozitivnih.

Ali ohrabrujuće je što ima i dosta izlečenih pacijenata.

"Osobe koje se po našim i kriterijumima SZO i svih ostalih zemalja smatraju izlečenima su osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dva uzastopna testa na kovid koji su negativni. Takvih osoba ima nešto preko 400 kod nas.

A imamo pacijente koji su u potpunosti klinički izlečeni, znači nemaju više nikakve simptome, nikakve tegobe, pneumonije su se povukle, promene na plućima su se u potpunosti povukle, ali i dalje održavaju pozitivnost testa, i to može da traje i nekoliko nedelja po završetku samog lečenja. To su pacijenti koje mi ne možemo po definiciji smatrati izlečenima, ali oni klinički jesu izlečeni", rekao je dr Goran Stevanović, na konferenciji za novinare Kriznog Štaba.

Krizni štab predložiće Vladi Srbije da uvede termine za izlazak napolje tokom policijskog časa za još jednu kategoriju građana, a to su deca sa autizmom i njihovi pratioci.

"Apsolutno je stručno opravdano da se i za te kategorije građana uvedu nezavisni termini koji se ne poklapaju sa do sada postojećim. Te mere će biti predložene kriznom štabu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Policijski čas u Srbiji traje svakog dana od 17 do pet ujutru, kao i od petka u 17 do ponedeljka u pet ujutru. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju pravo da izlaze napolje dva puta dnevno, između osam i 10 ujutru, kao i između 23 i jedan ujutru na po 20 minuta.

Ne zna se koliko će iznositi preporuka za građane sa autizmom i njihove pratioce.