filteri close
Objavljeno: 09.04.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Preminula je još jedna osoba, a zaražena je 201

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zaražena 201 osoba, a ukupno je zaraženo 2.867 osoba.

Testirano je 1.586 uzoraka, od čega je 201 pozitivan. Hospitalizovano je ukupno 1.709 pacijenata, na respiratorima je 127 pacijenata.

Umrla je još jedna osoba muškog pola. Prosečna starost preminulih je 64,3 godine, smrtnost 2,3 odsto.

Kada je reč o strukturi po polu, od 66 umrlih 49 su muškarci, a 17 žene.

Ovo je kompletan spisak KOVID ambulanti na teritoriji Beograda

Tačno 39 osoba je na Infektivnoj KCS, na Infektivnoj u Nišu 20, KCV 126, Kragujevac 60, u KBC Dragiša Mišović 259, na Klinici za pulmologiju KCS 73, Niš 24, Niš pulmologija 55, Niš , 11, Zemunska 344, u bolnici na Zvezdari 378 osoba.

Na Sajmu su 164 osobe, u hali Čair 229, u NS Sajmu 48 i VMC još 61.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je "kriva" o kojoj se stalno priča "u zaravnjenju".

"Što se tiče krivulje - i ona je dobro. Mi smo sada već u peti dan da je to zaravnjeno ozbiljno. Bojimo se da ne dođe u osetljivu sredinu i dođe do nagle epidemije u kolektivima, posebno za stare, što je najranjivije mesto. Tamo NE SME da uđe virus. To moramo da sačuvamo. Posle toga će to padati dok ne izgubi snagu.

Struka je saglasna za ono sprečavanje kontakata, moramo da čekamo iz dana u dan, mere su ozbiljni svi smo toga svesni i videćemo šta će se dešavati tokom vikenda sa brojevima, a posle toga će morati da se odlučuje"", rekao je Predrag Kon.

Korona u svetu: Umereno POZITIVNE vesti!


Što se tiče Uskrsa, da li će biti produžen policijski čas narednog vikenda, od četvrtka do ponedeljka?

"Što se tiče pravoslavnog Vaskrsa, i prazničnih dana koji su pred nama, mi ne razmišljamo mnogo o tome iako možda ružno zvuči. Više razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo kao struka predložiti još oštrije nego što je do sada. Jasno je da mora da dođe do prekida kontakata, a ako je tako - to treba uraditi što pre. Ako tako radimo, imaćemo maksimalni efekat. To ne znači da na bilo koji način smo protiv praznovanja, naprotiv, opet lično kažem da u nekom razmišljanju NISU mi praznici na prvom mestu i to je sve što mogu da kažem.

COVID-19: Ko je prioritet za testiranje u Srbiji?

Sačekaćemo, moramo da sačekamo, da vidimo da li ima efekta, da li dolazi do pada, onda ćemo još jednom promisliti da li je to najneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku. U razgovorima sa kolegama svi bez izuzetka podržavaju takve mere", poručio je Predrag Kon.