filteri close
Objavljeno: 30.04.2020. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Epidemija je pod kontrolom, ovo su najnoviji podaci

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji su u poslednja 24 sata testirano 6.703 uzorka osoba koje su zadovoljavale kriterijume slučaja, od čega je 285 pozitivnih.

Od korona virusa u poslednja 24 sata preminulo je još 6 osoba, dvba muškarca i četiri žene.

Hospitalizovano je 2.479 osoba, a 71 osoba je na respiratoru.

Što se tiče priča da je Beograd opet žarište...

"Od 1.843 uzorka - 90 pozitivnih u Beogradu. To je ponovo lagani porast, nije zabrinjavajuće, ali to potvrđuje da je izuzetno bitno da i pored ublažavanja mera ostanemo na merama distanciranja i upotrebi zaštitne opreme da nam to bude navika", rekao je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, imunolog Goran Stevanović.

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja, počinje danas u 18 i trajaće do subote u pet časova. Građani stariji od 65 moći će da izađu u šetnju od dva puta po sat vremena. U subotu i nedelju zabrana kretanja počinje u 18 i završava u pet ujutru.

I u to vreme stariji od 65 mogu da izađu u šetnju od sat vremena, najdalje 600 metara od kuće.

Na snazi je zabrana okupljanja na javnom prostoru i to će biti kontrolisano.

"Nije tajna da su postojala različita mišljenja. Prvenstveno je gospodin Stevanović koji je tražio maksimalne rigidne mere znajući da mu je interes da ima što manje pacijenata. Imali smo ljude za još liberalnije stavove... Gledajući našu celokupnu epidemiološku situaciju da imamo ispod 5% zaraženih u odnosu na broj testiranih - danas smo na Kriznom štabu doneli jednoglasno odluku o ovome jer smo svesni da ovo dugo traje", rekao je Gojković.

"Moramo polako ulaziti u normalne tokove života i gledajući kulturološku situaciju odlučili smo da 1. maj bude rigidna mera, s tim da će za vikend biti standardni policijski čas".

"Svima kojima to nije neophodno da izlaze tokom vikenda - neka ne izlaze".

Izvor: RTS