filteri close
Objavljeno: 26.03.2023. Image source: Pixabay
300x600

Posle meseci ili godina bez odnosa, stvari u telu se menjaju

Nedostatak seksa može da ima zdravstvene posledice, i to zato što seks ima niz zdravstvenih prednosti.

Neke od tih prednosti su smanjenje stresa, olakšavanje spavanja i poboljšanje zdravlja srca.

Ali šta se zapravo događa s vašim telom kada prestanete da imate seks, bez obzira na to da li imate namernu pauzu ili spletom okolnosti? Stručnjaci objašnjavaju šta se može, a šta se ne može dogoditi telu kad prolazite kroz razdoblje bez seksualnih odnosa.

 Vagina se neće zatvoriti

Urbani je mit da će se vagina zatvoriti, zapečatiti ili će izrasti novi himen ako neko vreme nemate seksualne odnose. Čak i kada nemate odnos, vaše telo i dalje proizvodi estrogen i progesteron, a ti hormoni drže vaginu otvorenom i fleksibilnom, kaže dr Kristin Grejvs, ginekolog s Floride. Baš kao što losion umiruje suve ruke zimi, estrogen pomaže da se navlaže vaginalne brazde koje omogućuju njeno širenje kada ste seksualno uzbuđeni.

Ljubavna faza “seks je rutina” I kako je prevazići

Moguće je da se vaginalni otvor smanji u veličini, ali to se događa nakon menopauze i nakon duge seksualne pauze.

"S vremenom bi žene u postmenopauzi koje imaju smanjenu zalihu estrogena mogle da primete kako otvor vagine postaje uži ako nemaju odnos. Ali prema mom kliničkom iskustvu, to se obično događa tek nakon otprilike pet godina ili više", rekla je dr Grejvs.

Nedostatak vlažnosti

Čak i kada ženska osoba nije uzbuđena, vagina je vlažna. No, dr Grejvs objašnjava da ako u poslednje vreme niste imali seks, vagina bi mogla da bude suvlja, ali suvoća sama po sebi nije nužno problem, međutim može da vam stvori osećaj neugode.

Libido bi mogao da bude pogođen

Prema dr Grejvs, moguće je da će vam se libido malo smanjiti tokom razdoblja apstinencije. Ovo bi moglo da objasni zašto: ako nemate seks, verovatno se ne osećate toliko seksualno kao kada imate redovan seks, a to može da utiče na seksualni nagon.

Istaživanje: Vaginalni i klitorisni orgazam su isto!

Dobra vest je da kada se vratite u akciju, verovatno ćete početi da se osećate seksualno, što će podstaći da vaš libido poraste.

Mogu se pojaviti anksioznost ili depresija

Seks oslobađa hemikalije u mozgu, oksitocin i serotonin, koje su zaslužne za dobar osećaj te podižu raspoloženje, kaže dr Gail Salc. Kada vaš sistem ne proizvodi te moždane hemikalije u istim količinama, to može da utiče na vaše mentalno zdravlje.

Možda vam treba više vremena da se uzbudite

"Nakon pauze, možda će trebati više vremena da se vagina dovoljno ovlaži ili da se potpuno opustite", ističe dr Grejvs.

Najčešće povrede tokom intimnih odnosa

Kada imate redovan seks, vaša vagina automatski prelazi u fazu uzbuđenja. Međutim, kad imate dugu pauzu, potrebno je više zagrevanja da biste se opustili. Isto važi i za penis, problemi s erekcijom nisu neuobičajeni nakon sušnog razdoblja.