filteri close
Objavljeno: 14.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/HeungSoon
300x600

Nakon što ga je pre desetak dana odobrila Evropska agencija za lekove, lek Pakslovid je odobren i u Srbiji.

Jelena Mitrašinović iz ALIMS-a je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je radna grupa Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu dr Goran Stevanović, odlučila da se prve količine ovog leka distribuiraju u tercijarne ustanove gde će se odlučivati o daljoj primeni.

Prema njenim rečima, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina.

Ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

"Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dve tablete prve kompoente, plus jedna druge, to znači po tri talbete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima", navodi Mitrašinovićeva.

Smatra da je od ovog leka realno očekivati da će smanjiti potrebu za hospitalizacijom, što će značiti rasterećenje celog zdravstvenog sistema. Ukazuje i na podatke iz kliničkih studija koje su pokazale da je lek efikasan 89 odsto u smanjenju stope hospitalizacije i smrtnost ishoda.

Ko sme da koristi ovaj lek?

Pacijentima neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom.

"Pakslovid je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti", napominje Mitrašinovićeva.

Dodaje da nije namenjen mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

Veliki pad broja zaraženih, da li nas čeka ukidanje mera?