Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Štrudla sa suvim grožđem i orasima
Poslastica za celu porodicu.
Sastojci:
Testo:
– 1 kesica suvi kvasac
– 400 g brašna
– 280 g maslaca
– 1 jaje
– 1 žumance
– 60 g šećera
Nadev:
– 350 g oraha
– 2 kašike meda
– 150 g šećera
– 80 g suvog grožđa
– rum
– cimet
– mleveni muskatni oraščić
– 200-300 ml mleka
I još…
– 1 jaje za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Kvasac pomešajte sa brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer, pa umešajte testo i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.
Za nadev:
Mlevene orahe prelijte kipućim mlekom, dodajte med, šećer, suvo grožđe, rum, cimet i muskatni oraščić. Sve dobro promešajte i ohladite. Testo kratko premesite i isecite na tri dela. Svaki razvaljajte (oko 30×20 cm), premažite nadevom i savijte uske savijače. Složite jednu pored druge u namašćeni pleh i premažite ih izmešanim jajem. Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 190 do 200 stepeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu dok je još topla. Kada se malo ohladi isecite je i poslužite.