filteri close
Objavljeno: 28.10.2021. Image source: Medik
300x600

Doneta je i odluka o školama

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 23.474 osoba, od kojih je pozitivno 6.697 dok su, nažalost, 63 osobe preminule.

Na respiratorima je 275 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 24.490 testiranih, njih 6.948 je bilo pozitivno, dok su nažalost 64 osobe preminule. Na respiratorima je bilo 277 pacijenata.

Tim za škole, koji se danas sastao u proširenom sastavu, preporučiće Kriznom štabu da se ne uvodi onlajn nastava na nivou Srbije. Umesto toga, preporuka Tima za škole će biti da se produži jesenji raspust, piše Blic.

Kako saznajemo, za sada nije doneta odluka na koliko dana bi trebalo produžiti jesenji raspust, koji će biti u prvoj polovini novembra. Konačna odluka, kao i eventualne promene modela nastave u pojedinim jedinicama lokalne samouprave je na Kriznom štabu.

Tim za škole, koji se inače sastaje svakog četvrtka, analizira situaciju po školama usled epidemije kovida. Na današnjem, 12. po redu sastanku, razgovarano je i sa zdravstvenim delom Kriznog štaba.

Glavni zaključak je da roditelji ne prijavljuju zaraženu decu, ali da je Tim sproveo opsežnu analizu nakon koje se dolazi do stava da je veći prenos iz porodice u školu, nego obratno.

Dr Predrag Kon je naveo da bez restriktivnih mera prelazak na onlajn nastavu ne bi imalo ozbiljan efekat koji se očekuje.

"Tražili smo zatvaranja na 10 dana svega osim onoga za životne protrebe, a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste 24 sata da se uvedu kovid propusnice. Sutra će izaći Ministarstvo prosvete sa modelima za škole za sledeću nedelju", kazao je Kon za Blic.

Izvor: Medik, Blic