filteri close
Objavljeno: 01.09.2021. Image source: Foto:Unsplash/ Markus Winkler
300x600

Posle dobro poznatog kokosovog mleka, potom i ulja, na red je došla i kokosova voda.

Brojne studije pokazale su da kokosova voda ima antibakterijska, antivirusna i antioksidantna svojstva, koja su dragocena u bortbi protiv mnogih bolesti.

Iako u njenom sastavu voda učestvuje sa 95 odsto, ona sadrži i značajne hranljive sastojke: minerale, vitamin, ugljene hidrate, biljne hormone…
Kokosova voda je potpuno prirodni napitak koji nam pomaže u rehirataciji organizma, jer sadrži pet esencijalnih elektorolita neophodnih za regulaciju telesne tempetature. To je voda koja se nalazi u središtu zelenih plodova kokosovog oraha. Oni sadrže do 400 ml vode, a u trenutku branja treba da su stari od pet do 7 meseci. Zato je ne treba mešati sa kokosovim mlekom koje se dobija isključivo iz zrelih plodova u čijem sastavu mast ii proteini učestvuju sa oko 50 odsto, tako da je znanto kaloričnije. Kokosova voda ima svega 20 kalorija na 10ml. Ovaj prirodno osvežavajući napitak ima specifičan sladunjavo-gorkast ukus kji podseća na ukus oraha. Zbog lako svarljivih ugljenih hidrata u obliku elektorlita i šećera, kokosova voda naročito postaje popularna među sportistima i rekreativcima. Kao i energetska pića, i ova čarobna voda brzo nadoknađuje izgubljene elektrolite, ali za razliku od industrijskih napitaka, koji sadrže hemikalije ne baš bezbedne po zdravlje, potpuno je prirodna.