filteri close
Objavljeno: 25.04.2022. Image source: Pixabay/Parentingupstream
300x600

Skok korona brojki posle vikenda, ovo su nova saznanja o bolesti

U poslednja 24 sata, na koronavirus je u Srbiji testirano 7.473 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 699. Preminulo je četvoro ljudi. Na bolničkom lečenju je 417 pacijenata, a na respiratorima 30.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 4.599 građana od kojih je 510 bilo novozaraženih. Preminula su tri pacijenta, a na respiratorima je bilo 27 obolelih.

Prof. dr Petar Seferović, kardiolog KC Srbije i predsednik evropskog Udruženja za srčanu slabost pričao je o problemima sa srcem posle korone i izneo jedan vrlo zabrinjavajući podatak.

"Bolest je sistemska, to smo shvatili već posle nekoliko meseci najjačeg talasa. U pitanju je zapaljenje pluća, pogađa prvenstveno respiratorni sistem, ali i sve ostale organe. Zato imamo veliki broj upala srčanog mišića, insuficijencija, ali i jednu vrlo interesantnu pojavu o kojoj bi trebalo da pričamo - korona, u stvari, ističe ono što je najslabije u nekom organizmu. Nije to samo srčana bolest ili neka humoralna bolest, dijabetes ili poremećaj funkcije lipida. U jednom organizmu koji bi izvanredno funkcionisao narednih pet, deset ili 20 godina, korona nađe najslabiju tačku. Latentni dijabetes se ispostavi kao pravi, dobijete insulin, bolest pluća koja je u dobrom stanju posle korone uđe u dekompenzaciju, a o srcu i da ne pričamo", rekao je on u Jutarnjem dnevniku, pa dodao da korona ubrzava proces starenja.

"Problem je u činjenici da teži oblik korone ubrzava normalan proces starenja. Kognitivni procesi, reakcije, razmišljanje, sve to može da pogodi korona. Ubrzaće te prirodne procese starenja i posledice će se rano javiti. Ako je ovo kraj korone, to je dobro, ali nije ohrabrujuće to što ne znamo da li je kraj..., rekao je dr Seferović.

Izvor: Medik, RTS