filteri close
Objavljeno: 05.09.2023. Image source: Pixabay
300x600

Treba da znate kako se prenosi i kako da se zaštitite

Sve više je zaraženih groznicom Zapadnog Nia u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u do 2. septembra registrovana 62 su slučaja obolevanja od ovog virusa.

Od tog broja u Beogradu je obolelo 16 osoba, u Južnobačkom okrugu 17, u Zapadnobačkom sedam, Sremskom šest, Južnobanatskom četiri, Srednjobanatskom tri, Severnobačkom dve, Kolubarskom dve, Nišavskom dva i po jedan slučaj u Severnobanatskom, Mačvanskom i Pomoravskom okrugu.

Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (64%), dok je prosečna starost obolelih 64 godine, a većina obolelih (70%) je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes, hipertenziju).

 Iz "Batuta" podsećaju da je groznica Zapadnog Nila sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Kako su primarni rezervoar zaraze ptice, čovek se najpre zarazi od komarca koji je bio u dodiru sa zaraženom pticom. U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacije tkiva i organa i vertikalno sa majke deteta (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta.

Period inkubacije

Simptomi bolesti se mogu primetiti 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Klinička slika

Kod oko 80% inficiranih osoba GZN protiče asimptomatski. Oko 20% zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, što ponekada može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada, pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.