filteri close
Objavljeno: 08.08.2023. Image source: Pexels
300x600

U toku su klinička ispitivanja i vesti su više nego dobre, ali daleko je to od distribucije

Nedavno je objavljeno da su naučnici iz Sjedinjenih Država stvorili pilulu koja je tokom pretkliničkih testova pokazala obećavajuće rezultate u tretmanu različitih vrsta kancerogenih tumora.

Šta znamo o leku do sada?

Efikasno deluje na solidne tumore

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Cell Chemical Biology, stručnjaci iz uglednog kalifornijskog istraživačkog centra za rak - City of Hope, u predkliničkom ispitivanju otkrili su da ovaj novi antikancerogeni lek uništava ćelije svih solidnih tumora, dok zdrave ćelije ostaje neoštećene.

Usmerava se samo na kancerogene, a ne na zdrave ćelije

Medikament se fokusira na kancerogenu formu PCNA proteina, koji je ranije bio poznat kao "koristan" jer njegova standardna forma igra ključnu ulogu u reprodukciji zdravih ćelija. Lek trenutno prolazi kroz prvu fazu kliničkih testova na određenom broju pacijenata.

Nazvan po tragičnoj sudbini

Naziv leka, AOH1996, inspirisan je po devojčici Ani Oliviji Hili, rođenoj 1996. godine koja je preminula od neuroblastoma sa devet godina. Profesorka Linda Malkas, koja radi u City of Hopeu, posvetila je dve decenije razvoju ovog leka.

AOH1996 se fokusira na kancerogenu formu proteina poznatog kao nuklearni antigen proliferirajućih ćelija (PCNA). Ovaj protein igra ulogu u sintezi i popravci DNK, ali njegova kancerogena forma može podstaći rast ćelija raka.

Malkas, glavni autor ovog istraživanja, istakla je: "Ovaj lek je dizajniran da se usmerava samo na ćelije raka, delujući poput snežne oluje koja prekida rad aerodroma, ali samo za avione koji prenose ćelije raka."

Kako funkcioniše?

PCNA protein igra ulogu u dupliranju DNK tokom ćelijske deobe i pomaže u popravci DNK oštećenja. Povezan je sa dva ključna mehanizma u ćelijskom životu: transkripcijom DNK u RNK i replikacijom DNK za ćelijsku deobu.

Janoš Terzić, stručnjak za istraživanje raka, objasnio je ulogu ovog proteina i kako lek deluje na ćelije raka, uz napomenu da novi medikament cilja isključivo na kancerogenu formu PCNA.

Efikasnost u laboratorijskim uslovima

Testovi leka AOH1996 na više od 70 ćelijskih linija raka pokazali su da selektivno uništava ćelije raka remeteći njihov reproduktivni ciklus. Pokazao se efikasnim protiv mnogih vrsta raka u laboratorijskim uslovima.

Istraživanja su ukazala na to da AOH1996 cilja specifične kolizije između transkripcije i replikacije. Dr Long Gu, koautor istraživanja, naglasio je važnost ovog otkrića i potencijal za razvoj personalizovanih tretmana protiv raka u budućnosti.