Tradicionalno srpsko jelo-svadbarski kupus
Omiljeno srpsko tradicionalno jelo
Ovo jelo zaista ima jako dugu tradiciju spremanja u zemljanom loncu, ali naravno da se danas bez problema može spremati i u šerpi.
Sastojci:
- 3 srednje glavice kiselog kupusa
- 2 komada svinjskih kolenica
- 500 g suve slanine (što mesnatije)
- 1,5 kg svežeg junećeg mesa
- 500 g suvih svinjskih rebaraca
- 2 veće glavice crnog luka
- 6 - 7 komada krupnih čenova belog luka
- petnaestak zrna bibera
- 1 supena kašika aleve paprike
- 2 kašike masti
- 3-4 lovorova lista
Priprema:
Meso oprati, slaninu iseći na manje komade otprilike na debljinu širine prsta. Butkice preseći na dva dela, a juneće meso iseći na manje komade ali ne mnogo sitno, i rebarca iseci na komade .
Luk iseći, ne mora mnogo sitno jer posle nekoliko sati kuvanja on će se svejedno raskuvati. Takođe, sitno iseckati beli luk.
U manju šerpicu staviti mast, pa početi sa slaganjem kiselog kupusa koji je pre toga isečen ovako:
Prvo glavicu preseci na pola, pa onda svaku polovinu na tri dela, ali tako da deo korena koji je u gornjem kraju glavice ostane po malo na svakom delu tj. svakom od tri parčeta isečene polovine jer on treba da drži listove u celini da se ne raspadaju . To je veoma bitno jer kupus treba posle tako i da se vadi u tanjir u komadu. Naravno glavicu oprati od kiselosti i od soli.
Sada lepo početi sa slaganjem kupusa na dno lonca koji u ovom slučaju mora biti veliki jer je u pitanju poveća količina i mesa i kupusa. Slagati ga tako da presek listova bude ono u šta gledate kada ga budete prelivali mašću .
U manju šerpu staviti domaću mast da se zagreje pa u mast dodati alevu papriku, mast treba da bude zagrejana na par sekundi, svaki put pre nego što se prelije preko kupusa, odmah nakon par sekundi lagano kašikom prelivati preko naslaganog kupusa .
Preko svega toga staviti luk i crni i beli, biber i lovorov list. Preko začina slagati meso. Kombinujte sve vrte mesa da sve bude zastupljeno.
Ponavljajte postupak istim redosledom kao što jegore navedeno dok ne potrošite sve sastojke. Dolijte vodu da za jedan prst prelije sve što se nalazi u šerpi. Na sredinu lonca stavite izokrenut tanjir da bi se sve u loncu držalo na istom mestu.
Poklopite, pustite da se lagano skuva, a kada se ukuva, smanjite temperaturu i ostavite da se tiho krčka. Kupus se kuva bez ikakvog mešanja, najmanje 5-6 sati.
Videćete da se trud isplatio čim vi ili vaši gosti, uzmete prvi zalogaj.