filteri close
Objavljeno: 17.03.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Prema poslednjim podacima u 18 časova, u Srbiji su trenutno 72 osobe pozitivne na korona virus.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 39 osoba od kojih je 7  pozitivnih i 32 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja. 

Do 18 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 374 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

VAŽNO za naše najdraže: Najnoviji spisak saveta Ministarstva zdravlja za osobe starije od 65 godina

Otvorene su nove telefonske linije za informacije o korona virusu

S obzirom na veliku potrebu građana za informacijama u vezi sa novim korona virusom COVID-19, od danas je otvoreno još deset dežurnih telefonskih linija koje građani mogu dobiti pozivanjem broja telefona 011/2684566.

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu obratili su se Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u nameri da kao volonteri pomognu u informisanju građana. 

Tim povodom, danas je više od pedeset studenata Medicinskog fakulteta, na edukaciji sa epidemiolozima, dobilo sve potrebne informacije o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama infekcije novim korona virusom i preporuke o načinima postupanja za građane koji budu tražili savet i informacije putem dostupnih kontakt telefona.

Dežurni telefoni otvoreni su za građane svakog dana od 8 do 22 časa.

Pored toga, od sutra će u cilju komunikacije u vezi sprečavanja širenja korona virusa u funkciji biti i dodatnih više od dvadeset novih telefonskih brojeva, koji će biti objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije i portalu covid19.rs 

Podsećamo:
Pooštrene mere Vlade

Podsećamo, Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

  • Zaključkom Vlade određeno je nekoliko objekata na teritoriji Republike koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.  
  • Pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.
  • Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.
  • U cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje.
  • Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Veoma VAŽNA poruka srpskog pulmologa, svi treba da je pročitaju

MUP otvorio nove brojeve za informacije o virusu korona

Kako prenosi Blic, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je otvorilo posebnu mejl adresu i telefonsku liniju, na kojima građani mogu dobiti sve informacije iz nadležnosti MUP-a vezane za aktuelnu situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa.

Pitanja iz nadležnosti MUP-a građani mogu poslati na imejl [email protected] 

ili se informisati na broj telefona 011/2741-580

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa!

Izvor: Blic, Medik