filteri close
Objavljeno: 09.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/sharonang
300x600

Sastojci:

4 jajeta

190 gšećera

60 g glatkog brašna

½ praška za pecivo

40 ml ulja

100 ml vode

Priprema:

  1. Posebno umutite belanca i žumanca

Belancima dodajte prstohvat soli i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Kada okrenete posudu naopako sneg ne sme da vam ispadne. U drugoj posudi mikserom penasto umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu. Zatim dodajte mlaku vodu i ulje pa sve još jednom kratko izmiksajte.

2. Dodajte suve sastojke

U posudu sa žumancima dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo, pa sve lagano izmešajte varjačom dok ne nestanu sve grudvice.

3.Pažljivo umešajte sneg od belanca

Malo po malo, u žumanca dodajte čvrsto ulupan sneg od belanaca i ponovo pažljivo izmešajte smesu varjačom dok se ne sjedini. Ne mutite previše snažno da bi smesa ostala vazdušasta.

4. Kalup pripremite na vreme

Spremnu smesu izlijte u kalup za pečenje. Pre toga dno kalupa obložite papirom za pečenje ili namažtite margarinom i pobrašnite. Stranice nije potrebno oblagati ili podmazivati. Smesu stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180 C i pecite 20-25 minuta

5. Čačkalicom proverite da li je pečeno

Zabodite čačkalicu u sredinu biskvita i ukoliko na njoj ne ostane nikakav trag biskvit je pečen. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

6. Uklonite kalup

Nakon 10 minuta nožem prođite rubom kalupa kako bi se kora odvojila od stranica. Isto to uradite čak i ako imate rasklopivi kalup. Uklonite obruč i ostavite biskvit da se potpuno ohladi pre nego što počnete da ga sečete ili filujete.

Kokos kolač koji ćete napraviti za 5 minuta