Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Univerzalni biskvit za torte
Sastojci:
4 jajeta
190 gšećera
60 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
40 ml ulja
100 ml vode
Priprema:
- Posebno umutite belanca i žumanca
Belancima dodajte prstohvat soli i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Kada okrenete posudu naopako sneg ne sme da vam ispadne. U drugoj posudi mikserom penasto umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu. Zatim dodajte mlaku vodu i ulje pa sve još jednom kratko izmiksajte.
2. Dodajte suve sastojke
U posudu sa žumancima dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo, pa sve lagano izmešajte varjačom dok ne nestanu sve grudvice.
3.Pažljivo umešajte sneg od belanca
Malo po malo, u žumanca dodajte čvrsto ulupan sneg od belanaca i ponovo pažljivo izmešajte smesu varjačom dok se ne sjedini. Ne mutite previše snažno da bi smesa ostala vazdušasta.
4. Kalup pripremite na vreme
Spremnu smesu izlijte u kalup za pečenje. Pre toga dno kalupa obložite papirom za pečenje ili namažtite margarinom i pobrašnite. Stranice nije potrebno oblagati ili podmazivati. Smesu stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180 C i pecite 20-25 minuta
5. Čačkalicom proverite da li je pečeno
Zabodite čačkalicu u sredinu biskvita i ukoliko na njoj ne ostane nikakav trag biskvit je pečen. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
6. Uklonite kalup
Nakon 10 minuta nožem prođite rubom kalupa kako bi se kora odvojila od stranica. Isto to uradite čak i ako imate rasklopivi kalup. Uklonite obruč i ostavite biskvit da se potpuno ohladi pre nego što počnete da ga sečete ili filujete.