filteri close
Objavljeno: 05.10.2021. Image source: Unsplash/Mufid Majnun
300x600

Neće biti zatvaranja i novih mera, uprkos velikom porastu

U poslednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod 7.190 osoba. Nažalost preminula je 51. Na respiratorima je 269 pacijenata.

U ovom periodu, testirano je ukupno 23.903 ljudi. Trenutno je hospitalizovano 6.519. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminula 8.481 osoba.

Dan ranije, registrovan je 5.983 novi slučaj zaraze, a nažalost, još 50 osoba je preminulo. Na respiratorima je bilo 256 pacijenata, a na bolničkom lečenju 6.511 zaraženih.

Odlučilo se da se ostane pri postojećim merama i da se insistira na pojačanoj vakcinaciji građana. Medicinski deo Kriznog štaba je tražio uvođenje restriktivnih mera, ali se one za sada neće uvoditi.

Sednica je počela u 14 časova, a razgovaralo se o tome koji je najbolji način da se motivišu građani na vakcinaciju. Upravo to je kao glavnu temu Kriznog štaba najavila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako je juče napomenula, uvođenje restriktivnih mera dalo bi rezultate, koji bi se kroz neko vreme opet izgubili, pa bi opet trebalo uvoditi restriktivne mere što bi završilo u nebrojeno talasa.

"Mentalno zdravlje nacije ne može da izdrži taj krug unedogled. Zbog toga je strategija - vakcinacija građana Srbije, odnosno primanje prve i treće doze vakcina - dodala je predsednica Vlade.

O tome da li će biti uvođenja kovid propusnica, zabrana velikih skupova i skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata na 17 ili 20 časova uveče, raspravljalo se u krugu medicinskog dela Kriznog štaba i ostalih stručnjaka.

Premijerka Ana Brnabić je rekla nakon sednice da je medicinski deo Kriznog štaba zatražio skraćivanje radnog vremena i ograničavanje broja okupljanja, kako bi se smanjioo broj zaraženih.

"To bi značilo da bi na neko vreme bilo potrebno uvesti ponovo mere, ali da je cilj da se istraje u vakcinaciji. Odlučeno je da se nastavi sa merama vakcinacije", naglasila je premijerka.

Restriktivne mere nisu trajno rešenje i zbog toga se ne uvode, što je i zaključak Kriznog štaba.

"Sledeće nedelje će biti nova sednica Kriznog štaba, kada će se ponovo razmatrati viđenje medicinskog dela Kriznog štaba", navela je Brnabić.

Ona je naglasila da smo samo neodgovornim odnosom prema vakcinaciji došli do današnjeg broj zaraženih i cele situacije u četvrtom talasu, a da je država uradila sve da nabavi vakcine i organizuje njeno primanje, ali da je sve individualna odgovornost.

"Medicinski deo Kriznog štaba je tu da nas savetuje. Ali mene zanima to što je jedini način da pobedimo pandemiju taj da se vakcinišemo. Kada uvedemo restriktivne mere pašće broj zaraženih, a onda kada ih ukinemo nevakcinisani će se vratiti slavljima i onda će se vratiti broj. A onda ide da uvedemo ponovo restriktivne mere, a onda opet. A imamo vakcinu. Do nas je", kazala je Brnabićeva.

Dodaje da moramo da se uozbiljimo i da pričamo samo i isključivo o vakcinaciji. Rešenje postoji.

"Verujem da će se ljudi vakcinisati da bi postigli kolektivni imunitet i da stavimo tačku na ovo", ističe premijerka.