filteri close
Objavljeno: 16.09.2022. Image source: Unsplash
300x600

Nije moglo da se čeka zbog tumora

Po prvi put u Srbiji! U GAK "Višegradska" urađena je laparoskopska operacija uklanjanja bubrega u trudnoći, zbog tumora za koji se sumnja da je maligne prirode, rečeno je danas Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Operisana je trudnica (31) u 27. nedelji trudnoće, a prema rečima direktora GAK Aleksandra Stefanovića, operacija je trajala nekoliko sati i protekla je dobro.

U toj ustanovi kažu da se operisana pacijentkinja za sada oseća dobro, ali i da ima puno rizika povezanih sa time što može da dođe do prevremenog porođaja.

Stefanović je naveo da ima mnogo pacijentkinja koje imaju sličan zdravstveni problem.

"Naš rad je multidisciplinarni sa kolegama iz Univerzitetsko kliničkog centra sa drugih klinika, radimo zajedno po potrebi sa određenim specijalnostima, kao što je sad bio slučaj sa urolozima. Odličnu saradnju na ovom polju imamo sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije s kojima imamo zajednički konzilijum", rekao je Stefanović.

Dodao je da je nedavno oformljeno i odeljenje za fertilitet i onkofertilitet i srpsko udruženje koje ovog meseca održava prvi kongres na kojem će biti domaći i svetski poznati predavači.

"Ima mnogo pacijentkinja koje imaju ovakakv problem i ono što je bitno je da boreći se za natalitet u Srbiji do koga je svima stalo mi se borimo da ove trudnoće iznesemo do kraja i da se rode živa i zdrava deca, kod pacijenta kod kojih se pojavi maligni tumor kod pacijenata. Naš rad je multidisciplinarni sa kolegama iz Univerzitetsko kliničkog centra sa drugih klinika, radimo zajedno po potrebi sa određenim specijalnostima, kao što je sad bio slučaj sa urolozima. Odličnu saradnju imamo na ovom polju sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije s kojima imamo zajednički konzilijum. Nedavno smo oformili i odeljenje za fertilitet i onkofertilitet i srpsko udruženje koje održava ovog meseca prvi kongres na kojem ćemo imati svetski poznate predavače i domaće, u kojima ćemo razmeniti iskustva u ovoj oblasti. - kazao je Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska.

Izvor: Medik, Informer