filteri close
Objavljeno: 10.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/Surprising_Shots
300x600

Stručnjaci otkrili kada se očekuje veliki pad

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.027 građana od kojih je 699 novozaražen.

Preminulo je 7 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 28 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 8.652 građana od kojih je 960 bilo novozaraženo. Preminulo je 8 pacijenata, a na respiratorima je bilo 28 obolelih.

Epidemiolog Predrag Kon otkrio je kada se očekuje stagnacija korona virusa. Kako je rekao, praznici su još jedan epidemiološki rizik, ali nakon njih nam takođe sledi rizičan period.

"Očekujemo da će još sledeće nedelje biti četvorocifrene brojke, ali se očekuje pad kada prođu praznici. Međutim, dolaze svadbe, veselja, sad se sve spušta na individualnu odgovornost. Kod nas važi mera, da mora negativan PCR test. U Francuskoj je i dalje u porastu infekcija. Moramo da mislimo o tome - svesti sve na racionalno, a to je podsećati stanovništvo da nije sve završeno", rekao je Predrag Kon i osvrnuo se na grip koji hara Srbijom.

"Nije to ništa novo, to je A(H3) virus, najčešće on daje teže kliničke slike, ali tu je i A(H1) i B virus, svi su otkriveni. Više akutnih respiratornih infekcija bilo je 2019. godine, konkretno 14.700 za nedelju dana, nego što je sada. Postoje oboljenja slična gripu, očigledno je da je grip malo nešto pomerio vreme. On uglavnom u februaru i martu ima svoje maksimume. U Beogradu je pre tri nedelje bio maksimum, sada se već spušta", rekao je član Kriznog štaba.