filteri close
Objavljeno: 13.12.2020. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Vrlo, vrlo blagi pad u broju zaraženih, ali i dalje umire mnogo ljudi

U Srbiji je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo 56 osoba, a zabeleženo je 4.995 novih slučajeva infekcije korona virusom.

Na respiratorima je 331 pacijent, što je najviše do sada.

Testirano je 13.707 uzoraka.

Krizni štab će u ponedeljak zasedati i najverovatnije doneti nove mere. Članovi Kriznog štaba Predrag Kon i Branislav Tiodorović rekli su da zabrana kretanja nije isključena, ako se epidemija uskoro ne dovede pod kontrolu.

"Svakako će biti produženja ovih mera, i eventualnog dodavanja. Razrešeno je pitanje, biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno", rekao je Kon na Prvoj.

PCR test je opcija, kao i kućni karantin, podvukao je on, za one koji dolaze iz inostranstva.

Kon je kazao da su svi svesni da se ljudi javno pozivaju na žurke, okupljanja, preko mreža, u "izmenjenim prostorima" i da bi to moralo da se sankcioniše i kontroliše.

"Ali, da li je to moguće u okviru privatnih dogovora i aranžmana, kako to kontrolisati? To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire. Tu je jasno da samo insistiranje da se mere sprovode podrazumeva i dodatno ograničenje", rekao je on.

Prema rečima Branislava Tiodorovića, postojeće mere su sasvim dobre ukoliko bismo ih se svi pridržavali i ukoliko bi one bile strogo kontrolisane od strane nadležnih.

"Beograd ima 2,5 miliona stanovnika, ali dovoljno je samo da njih 1 odsto ne poštuje mere, što je 25.000 ljudi. To je veliki broj i to je problem, svi moraju da shvate da su pune bolnice", kaže Tiodorović za RTS, a što se tiče pitanja da li će biti uvođenja rigoroznijih mera na predstojećoj sednici Kriznog štaba ističe:

"Svakako moramo da uvedemo mere za sve koji će dolaziti za vreme praznika, naravno poštujući sve što je Ustavom zagarantovano našim državljanima. Negativan PCR test će biti obavezan, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće da idu u karantin na 10 dana", rekao je Tiodorović i istakao da će morati da se razmisli čak i o uvođenju vanrednog stanja ili policijskog časa "ako se nastavi ovim tempom".