filteri close
Objavljeno: 17.09.2021. Image source: Pixabay/Hermann Kollinger

banner-sidebar

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 26.127 osoba, od kojih je pozitivno 7.572 dok su, nažalost, 34 osobe preminule.

Na respiratorima su 163 pacijenta.

Podsetimo, juče je od ukupno 26.183 testiranih, njih 7.602 bilo pozitivno, dok je nažalost 31 osoba preminula. Na respiratorima je bilo 156 pacijenata.

Četvrti talas je na vrhuncu, a stručnjaci se pribojavaju da će s dolaskom sezonskih respiratornih infekcija opterećenje zdravstvenog sistema biti još veće. Očekuju da će se pritisak na zdravstvo umnogostručiti kada počne sezona gripa.

Prema mišljenju prof. dr Gorana Stevanovića, direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti i člana Kriznog štaba, na jesen nas čeka mnogo epidemioloških izazova.

"Mi ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kakva će biti ovogodišnja situacija sa virusom gripa, ali očekujemo, jer se to pokazalo kao pravilo, da kada prethodi blaga sezona, kao što je bila prošle godine, za njom ide jači udar influence. Ono čega se mi infektolozi najviše pribojavamo, a to se pokazalo na početku pandemije, u Italiji na primer, najgora moguća varijanta je istovremena infekcija kod jednog bolesnika i kovidom i gripom, a da nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti. Ipak, nadamo se da to toga neće doći jer imamo efikasna cepiva i mere prevencije", rekao je za Novosti prof. dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu i član Kriznog štaba.