filteri close
Objavljeno: 10.08.2020. Image source: Pixabay/Pezibear
300x600

Nije samo lepo, nije samo stvaranje umetnosti, već je višestruko korisno

Profesionalni muzičari, ali i oni koji neki instrument sviraju amaterski lakše uočavaju greške i brže ih popravljaju!

Osim, sviranje pomaže u sprečavanju propadanja mentalnih sposobnosti i napredovanju bolesti, ali i popravljanju opšteg raspoloženja.

Naučnici britanskog Univerziteta "Sent Endrjus" utvrdili su da muzičari imaju izoštreniji um, jer mogu da primete i isprave greške brže nego oni koji ne sviraju neki muzički instrument. Ovo se, naravno, ne odnosi samo na muziku, već i na ostale sfere života.

SAD VIŠE BRINEMO: Ponovo je dostupna besplatna pomoć psihologa

Testiranje muzičara i onih koji to nisu, dok su izvodili jednostavne mentalne zadatke, pokazalo je da su sporije reagovali oni s malo ili nimalo muzičkog obrazovanja.

Rezultati, takođe, pokazuju da sviranje muzičkog instrumenta, čak i osrednje, popravlja sposobnost osobe da primeti greške i brže ih popravi.

Vođa istraživanja, psiholog Ines Jenč istakla je da ono što je njen tim otkrio može da ima važne implikacije, jer utiče na proces starenja i niz mentalnih bolesti poput depresije.

Ovo je nova realnost, jedno od ključnih pitanja je: KAKO OSTATI NORMALAN?

Istraživanje je pokazalo da aktivnosti povezane s muzikom, uključujući i čitanje nota, mogu ublažiti napredovanje ili usporiti propadanje mentalnih funkcija.

"Muzička aktivnost obogaćuje naš život, a u vezi je i s daleko većim koristima za fizičko i mentalno funkcionisanje nego što se to smatralo ranije", zaključila je doktorka Jenč.

Ovo "mentalno funkcionisanje" nije zanemarljivo, pogotovo u doba pandemije, kada se raspoloženje ljudi masovno kvari.